search

top

Soselele solare ar putea alimenta cu energie toata America

Sosele cu panouri solare

Asa ar putea arata o strada cu panouri solare instalate

O companie americana, ,,Solar Roadways" isi propune sa acopere fiecare autostrada din SUA cu panouri solare. America dispune de o retea de drumuri cu suprafata totala de 30.000 de kilometri patrati. In aceste conditii, daca planul companiei va deveni realitate, drumurile acoperite cu panouri solare ar putea sa genereze mai mult curent electric decat consumul intern al americanilor. Cu totii stim cat de fierbinti devin drumurile asfaltate, mai ales in perioadele caniculare de vara. Aceasta caldura excesiva inseamna energie, care se risipeste in momentul in care asfaltul cedeaza caldura in aerul atmosferic. Solutia panourilor solare valorifica o buna parte din aceasta energie, pe care o irosim in fiecare zi cu soare. Practic, reteaua de drum a intregii tari se va transforma intr-o uriasa centrala fotovoltaica.
Sosele solare - testul zapezii

Test sub zapada: panourile din dreapta sunt functionale, iar cele din stanga sunt oprite

Pe langa castigurile financiare si de mediu evidente, panourile solare cu forma hexagonala au si alte avantaje inportante pentru traficul auto: contin leduri ce lumineaza soseaua si se pot incalzi, astfel incat sa topeasca zapada si gheata de pe drum. Proiectul a fost prezentat pentru prima oara in anul 2010, dar intre timp a fost realizat si un prototip: o parcare din statul Idaho a fost acoperita deja cu panouri solare, iar sistemul functioneaza perfect. Panourile sunt protejate de o sticla foarte rezistenta, care asigura si o aderenta superioara, scazand distata de franare a masinilor. Aceasta sticla are o grosime de 1,5 cm si poate suporta chiar si camioane de peste 100 de tone. Prin intermediul ledurilor incastrate in fiecare panou hexagonal, se pot afisa mesaje pentru participantii la trafic. De asemenea, pe aceste sosele se pot construi parcari cu prize de alimentare pentru masinile electrice. Desigur, energia va proveni din soseaua solara. Inventatorii sunt de parere ca in viitor se pot aduce imbunatatiri, pentru ca masinile electrice sa se poata alimenta in mers, fara sa mai fine nevoie de opriri.
parcare-panouri-solare

Parcare realizata din panouri solare

Dezavantajele acestui sistem ar fi in primul rand costurile foarte mari de implementare. De asemenea, va fi nevoie de o retea foarte mare de cabluri. Compania americana a lansat un program de crowdfunding (o cerere de sponsorizare din partea populatiei) pentru a-si testa mai departe sistemul si pentru a mai realiza cateva proiecte de acest tip: pavarea unor sosele mai mici si a unor parcari. Succesul nu a intarziat sa apara, din moment ce au strans destul de repede milionul de dolari de care aveau nevoie. Astfel, acest sistem este cu un pas mai aproape de realizare.

Soselele solare - VIDEO

Vorbitorii de limba engleza pot sa urmareasca aceste video-uri interesante, in care sunt descrise panourile solare care ar putea revolutiona energetica mondiala:
 
 
 
Alexandru Mihaescu

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Usturoi negru
Usturoiul negru si cartoful mov, doua culturi aducatoare de profit

Depozit de fructe, cu atmosfera controlata
Depozit de fructe proaspete, cu atmosfera controlata (VIDEO)

fabrica-de-plante-asia-04
Fabricile de plante, o solutie posibila

Inmultirea florilor prin butasi
Inmultirea florilor prin butasi 2023

Închide