search

top

Musetelul (Matricaria chamomilla) – planta medicinala – ceai

Musetelul (Matricaria chamomilla) - planta medicinala - ceai

musetel planta medicinala matricaria Musetelul este o planta medicinala anuala, ierboasa, ramificata chiar de la baza, acoperita cu multe frunze de forma unor fire, asemanatoare frunzelor de marar. Florile sunt solitare, dispuse tarminal pe ramuri. Florile de musetel sunt de fapt un capitul floral, compus din mai multe floricele mici. Pe marginea capitulului se gasesc florile femele, infertile, de culoare alba. Acestea sunt impropriu numite petale. In mijloc, capitulul florii de musetel este alcatuit din flori tubulare, fertile, hermafrodite, de culoare galbena - aproximativ 500 la numar. Florile de musetel frecate intre degete, degaja un miros placut, caracteristic, datorita uleiului volatil pe care il contin. floare musetel matricaria planta medicinala Musetelul infloreste in lunile mai-iunie. Uneori poate avea chiar o a doua inflorire in septembrie. Musetelul creste pe marginea drumurilor, a lanurilor de grau si pe terenuri saraturoase. Este considerat o buruiana de catre cultivatorii de cereale si alte plante fototehnice.  

Recoltarea musetelului

Perioada optima de recoltare a florilor de musetel este determinata de pozitia ligulelor (albe) si a florilor tubuloase (galbene). In momentul deschiderii florii de musetel, florile ligulate din jurul receptaculului au o pozitie de scut, iar florile tubuloase sunt de culoare verde. In cateva zile, ligulele, tind sa se indeparteze de receptacul si sa adopte o pozitie plana. Florile tubuloase de la baza incep sa se deschida si sa capete culoarea galbena. Cand florile tubuloase de musetel devin aproape in totalitate galbene, iar ligulele se apleaca noaptea spre baza plantei, consideram ca este momentul optim pentru recoltare. Este indicat ca recoltarea musetelului sa se realizeze cand in varful inflorescentei mai exista totusi cateva flori tubulare inca verzi. Daca se va intarzia recoltarea, inflorescentele de musetel se vor dezintegra la uscare. In schimb, daca recoltarea florilor de musetel se va face prea devreme, acestea se vor brunifica foarte usor si vor contine o cantitate foarte mica de ulei volatil. Nu toate florile se vor matura in acelasi timp. De aceea, momentul optim pentru recoltare este atunci cand majoritatea florilor din cultura de musetel sunt pregatite de recoltare. Nu se recolteaza musetelul pe vreme ploioasa! Momentul optim pentru recoltarea musetelului este dimineata, pana in ora pranzului, cand in flori se acumuleaza o cantitate maxima de uleiuri volatile. Spre seara, aceasta tendinta se reduce.

musetelul planta medicinala matricaria Moduri de recoltare a musetelului: - cu mana - se culege manual floare cu floare, acest procedeu fiin neeconomic, deoarece un culegator poate aduna maxim 4 kg de flori intr-o zi - cu pieptenele de cap - se dubleaza randamentul - cu recoltatori speciali, denumiti piepteni de musetel - acest procedeu fiind cel mai practic, deoarece un culegator poate culege intr-o zi 40-60 kg de musetel. Astfel, printre florile de musetel se mai pot strecura si alte plante care au ajuns in bataia pieptanului sau flori de musetel cu pedunculi mai lungi. Plantele straine se vor sorta si vor fi eliminate, iar pedunculii florilor vor fi scurtati.  

Uscarea florilor de musetel

Florile se aseaza in camere in care temperatura sa fie intre 20-30 de grade Celsius. Stratul de flori puse la uscat nu trebuie sa depaseasca 5 cm. Este indicat ca uscarea sa se face in spatiu umbros (nu la soare), iar incaperea sa fie bine ventilata, pentru eliminarea vaporilor de apa, ce se degaja din flori. In timpul uscarii, florile nu se intorc, deoarece se pot farmita foarte usor. Florile de musetel sunt complet uscate atunci cand devin aspre si plesnesc usor cand sunt stranse intre degete. Dupa uscare se pot ambala in lazi captusite cu hartie. Din 4-6 kg de flori proaspete se obtine 1 kg de flori uscate.  

Musetelul ca planta medicinala

Florile de musetel sunt un bun antiseptic, antiinflamator si calmant, care se recomanda in tratamentul bolilor de ochi, de piele si diferite afectiuni ale stomacului. De asemenea, infuzia de musetel este foarte indicata si in tratamentele cosmetice ale tenului, pentru a pastra pielea catifelata si a elimina diferite iritatii. ATENTIE! A nu se confunda musetelul medicinal (Matricaria chamomilla) cu o alta specie de musetel (Matricaria inodora). Matricaria inodora nu prezinta mirosul specific de musetel, florile sunt mai turtite (nu bombate - partea galbena), iar frunzele sunt mai groase si de alta forma, ca in imaginea urmatoare: matricaria inodora musetel nemirositor

One Response to “Musetelul (Matricaria chamomilla) – planta medicinala – ceai”

  1. constantin spune:

    Stie cineva cum se infinteaza o cultura de musetel ? de unde se pot procura semintele sau daca sunt bune semintele din plantele crescute natural? cosladin@yahoo.es

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Muscate Zonale (romanesti) 2024

ceramica de horezu
Ceramica de Horezu, prin ochii turistului

passiflora floarea pasiunii
Floarea pasiunii | Passiflora | Ingrijire

masina de tuns iarba pe benzina
Masina de tuns iarba (pe benzina)

Închide