search

top

Simbioza dintre ciuperci si radacinile plantelor. Micorizele si avantajele acestora.

micorize

Rasad de conifer. In interiorul cercului alb este radacina rasadului. Tot ce este in exteriorul cercului sunt micorize.

In natura exista foarte multe relatii de simbioza intre diferitele organisme. Spre exemplu, una dintre cele mai cunoscute este cea dintre furnici ci afide. Afidele sunt paduchii de frunze, acele insecte translucide verzui sau inchise la culoare. Afidele sug seva plantei si secreta un lichid dulce, foarte apreciat de furnici. Acestea din urma urca pe plante si culeg aceste picaturi de pe spatele afidelor. Furnicile castiga hrana, iar afidele castiga protectie. Furnicile devin foarte agresive cu orice fel de pradator al afidelor. In cazul plantelor, este cunoscuta relatia de simbioza dintre anumite specii de ciuperci si radacinile plantelor. Aceasta simbioza este cunoscuta sub numele de micoriza. ,,Mico-" se refera la ciuperci, iar ,,-riza" se refera la radacini, la rizosfera.

Care sunt beneficiile micorizelor?

Ciupercile, ca sa traiasca si sa se dezvolte, au nevoie de substante organice. Nefiind capabile sa faca fotosinteza, nu pot produce aceste substante. In schimb, au o foarte buna capacitate de absorbtie a mineralelor din sol. Plantele, in schimb, au posibilitatea de a face fotosinteza. Astfel, ele transforma mineralele in substante organice, de care au nevoie in toate procesele necesare supravietuirii, dezvoltarii, inmultirii. In schimb, plantele au o posibilitate limitata de a extrage minerale din sol. Radacinile plantelor au un ritm limitat de crestere si de absorbtie. In aceste conditii, se realizeaza simbioza dintre cele doua elemente: plante si ciuperci. Cele din urma vin cu mineralele din sol, iar primele (plantele) vin cu substantele organice, care hranesc ciupercile. Este asemeni unei casnicii convenabile din punct de vedere material. A nu se intelege gresit! Ciupercile micorizatoare nu consuma cantitati mari de substante organice. Planta ofera foarte putin si primeste in schimb foarte mult.

Tipuri de micorize

Ectomicorizele si endomicorizele

Ectomicorizele (stanga, cu albastru) si endomicorizele (dreapta, cu roz).

Micorizele sunt de doua tipuri: ectomicorize si endomicorize (arbusculare). Ectomicorizele invelesc varfurile radacinilor cu o manta formata din hife care adera intim la suprafata radacinii. In interiorul radacinii, ectomicorizele formeaza o asa numita plasa Hartig. Aceasta se dezvolta numai in spatiile intercelulare. Cu alte cuvinte, ectomicorizele nu ajung in interiorul celulelor radacinii, ci doar le inconjoara. Endomicorizele nu colonizeaza varfurile radacinilor, ci doar zonele mai batrane, mai groase. Hifele acestora pornesc dintr-un spor al ciupercii. La suprafata radacinii, se formeaza un hifopodium. Acesta este format din celule aplatizate, avand rol de fixare si absorbtie. Mai departe, endomicorizele populeaza radacina atat intercelular, cat si INTRAcelular. Totul culmineaza cu formarea unor retele in interiorul celulelor radacinii. Aceste retele se numesc arbuscule (datorita faptului ca seamana cu niste arbori). Prin aceste arbuscule, celulele plantei primesc hrana direct in interior, acolo un este nevoie de ea.

Care ar fi cele mai eficiente micorize?

Bineinteles, cele mai eficiente micorize sunt endomicorizele. Ele populeaza portiunile mai batrane ale radacinii, unde aceasta nu mai face absorbtie. In plus, endomicorizele patrund in interiorul celulelor, ducand mineralele exact acolo unde este nevoie de ele. Cu ajutorul endomicorizelor, plantele isi maresc subtantial capacitatea de absorbtie a mineralelor din sol. Endomicorizele se dezvolta rapid si creeaza o retea foarte mare de abosrbtie in substratul de crestere.

Unde gasim astfel ce ciuperci benefice pentru plante?

Acestea sunt disponibile in comert, sub forma de pudre care contin spori ai ciupercilor. Sunt destul de greu de obtinut. Drept urmare, preturile acestor produse sunt destul de mari. Iata mai jos cateva exemple de produse pe baza de ciuperci (endomicorize):
Aptus Mycor mix

Aptus Mycor-Mix. Pudra cu endomicorize, 100g (pentru aprox 100 de plante-rasaduri).

 

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Piciorul Cocosului (Ranunculus) 2024

Cand se planteaza pomii fructiferi primavara
Cand se planteaza pomii fructiferi primavara?

leandru
Leandrul

Articole de gradinarit - Black Friday
Black Friday pentru gradina ta – reduceri masive la articole de gradinarit

Închide