apr. 20, 2018
Posted by fabricadeplanteon apr. 20, 2018in Articole, Diverse, Flori |
2 comments
Passiflora (Floarea pasiunii) este o planta din ce in ce mai indragita.
Inmultirea Passiflorei se poate face prin
butasi sau prin seminte.
Inmultirea prin butasi este cea mai sigura si mai rapida.
In primul rand, ca sa inmultesti o Passiflora prin butasi, trebuie sa ai o planta mama, de la care sa culegi lastari. Pentru acest tip de inmultire ai nevoie de o foarfeca, un pahar, substrat de clonare (turba, pamant) sau
pastile Jiffy si - optional - o lama de ras. Un hormon de inradacinare (
Clonex) va accelera procesul de emitere a radacinilor, si va ajuta la formarea de radacini bogate si sanatoase. Passiflora (ca si muscata)
inradacineaza usor, asa ca nu aveti de ce sa va faceti griji in privinta reusitei. Aceasta metoda de inmultire poate fi aplicata la orice planta care se poate multiplica prin
butasi.
Pasul 1: Recoltarea lastarilor (ramurilor) de Passiflora.
Lastar de Passiflora
Detasam de la planta de Passiflora lastari mai lungi sau mai scurti, dupa caz. Este preferabil ca
inmutirea sa se realizeze chiar dupa momentul detasarii lastarilor. Dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. De exemplu poate ai vazut o Passiflora frumoasa la niste prieteni si vrei sa iei acasa lastari pentru a realiza
inmultirea prin butasire.
Daca te afli in aceasta situatie, este bine sa asiguri apa la baza lastarului - acolo unde ai facut taietura. Poti folosi un pahar cu apa (ca in imagine) sau servetele pe care le umezesti cu apa plata si le infasori in jurul taieturii. Passiflora poate sa piarda foarte repede apa prin frunze daca nu se asigura umiditatea, iar lastarul poate deveni inutilizabil pentru inmultirea prin butasi.
Lastari de Passiflora pastrati in apa
Pasul 2: Realizarea butasilor de Passiflora
Acesta este cel mai important pas din
inmultirea prin butasi a Passiflorei. Prefer sa tai butasii cu o lama foarte ascutita, ca sa nu sugrum vasele conducatoare. O lama de ras este foarte buna. Se poate folosi si foarfeca, dar pentru mai multa siguranta eu folosesc lama. Trebuie sa respecti cateva reguli:
- Din lastar taie segmente de cate doua noduri. Nodul de la polul superior al plantei ramane cu frunza atasata, iar de la nodul de jos (cel bazal, care se va pune in apa) se taie frunza si carcelul (daca exista).
- Taietura se realizeaza la 0,5 - 1 cm desupra nodului superior (unde lasam frunza) si la 0,2 cm (cat mai aproape) de nodul inferior, din care vor porni radacinile.
- Este OBLIGATORIU sa se respecte polaritatea: nodul dinspre varful de crestere al plantei se lasa cu frunza si cel dinspre baza se introduce in apa, fara frunza si carcel. Am mai zis asta, dar o repet, pentru ca este foarte important.
Butasi de Passiflora
Pasul 3: Fasonarea frunzelor de pe butas
Frunza care ramane pe butas trebuie sa fie redusa la jumatate. Acest lucru se face usor cu o foarfeca. Taierea se executa pentru a impiedica pierderea apei prin frunze (prin procesul de transpiratie).
Frunza fasonata
Pasul 4: Asezarea la inradacinat a butasilor
Butasi asezati la inradacinat
Daca folosesti un hormon de inradacinare (
Clonex), aplica hormonul (gelul) pe partea inferioara a butasului (polul bazal). Nu este nevoie ca butasul sa stea in gel prea mult timp. Este de ajuns ca gelul sa fie aplicat uniform.
Inainte de aplicarea hormonului, butasii pot fi tinuti apa (foto dreapta), daca temperaturile sunt mari si procedurile dureaza mai mult. Este bine ca butasul sa nu piarda apa in aceasta faza.
Dupa aceea, butasul se poate pune la inradacinat, prin infigere in substrat (pamant, turba, pastile Jiffy).
Ghiveciul in care se inradacineaza NU se aseaza in soare direct, mai ales daca este vara.
Cel mai potrivit este sa il asezi in casa, pe un pervaz, unde lumina este difuza si temperatura nu creste excesiv pe timpul verii. Spre exemplu, se pot pozitiona la geamul din baie, daca acest geam este mat. Butasii se pot aseza si pe balcon, la semiumbra (in prima parte a zilei soare si in a doua parte umbra). Evitati soarele direct in dupa-amiezele de vara si caldura excesiva - va pot distruge incercarea de
inmultire a Passiflorei prin butasi. Nu uita sa completezi periodic cu apa. Apa din pahar se poate evapora destul de repede.
Dureaza aproximativ 2-3 saptamani pana cand butasii de Passiflora vor emite radacini. Asteptati ca radacinile sa aiba macar 1 cm lungime, iar apoi planteaza fiecare butas cu radacina in ghivece cu pamant sau turba din comert. Planteaza cu grija, astfel incat sa nu rupi radacinile.
Spor la treaba!
Ustensilele folosite
Lasa un comentariu
[…] Clematitele se pot inmulti prin mai multe procedee: seminte, marcotaj terestru sau aerian, butasi, divizarea tufei. Cu toate acestea, ce mai folosita metoda de inmultire in cazul clematitelor este butasirea. Aceasta se realizeaza in acelasi fel ca si in cazul Passiflorei. Detalii despre inmultirea Passiflorei prin butasi se gasesc aici: http://www.fabricadeplante.ro/inmultire-passiflora-floarea-pasiunii-prin-butasi […]
[…] Inradacinarea plantelor (butasirea) este o tehnica ce se aplica la foarte multe specii pe care le indragim. Tehnica inradacinarii este relativ simpla si am descris-o intr-un articol in care am folosit ca exemplu niste butasi de Passiflora. Daca inca nu l-ati citit, il puteti gasi aici: http://www.fabricadeplante.ro/inmultire-passiflora-floarea-pasiunii-prin-butasi […]
[…] Dacă am fost neglijenți și nu am copilit roșiile pentru mai mult timp, copilii se dezvoltă destul de mult, ajungând cam la aceeași grosime ca tulpina principală. În acest caz, după ce îi rupem, îi putem pune la înrădăcinat. Iată cum se înrădăcinează o plantă (operațiunea se mai numește și butășire): http://www.fabricadeplante.ro/inmultire-passiflora-floarea-pasiunii-prin-butasi […]
Buna!
Am fost plecat in Israel si am luat de acolo un lastar de passiflora. Voiam sa va intreb daca va face radacini fara sa transformi lastarul in butasi. Exista vreun ingrasamant lichid sau altceva care sa il ajute sa faca mustati si sa nu trebuiasca taiat?
Sta in apa de o luna. a facut boboci, frunze noi, a mai crescut. Ideea e ca imi este frica sa il tai, nu vreau sa se usuce si sa il pierd. Totusi nu da semne sa fi facut vreo mustata pana acum. Va rog mult sa ma ajutati.
Puteti sa folositi un hormon de inradacinare. Passiflora se inradacineaza mai usor sau mai greu, in functie de specie. Eu am lucrat pana acum doar cu Passiflora caerulea si a inradacinat destul de usor. Un bun hormon de inradacinare este Clonex gel.