ian. 3, 2019
Posted by fabricadeplanteon ian. 3, 2019in Articole, Legumicultura |
1 comment
Fabricile de plante sunt considerate ca fiind una dintre posibilele rezolvari pentru criza alimentara, despre care se tot vorbeste. Problema deficitului alimentar vizeaza in primul rand continentul asiatic. In China, suprafete agricole tot mai mari sunt ocupate de asezari urbane, iar acest lucru este ingrijorator.
O
fabrica de plante reprezinta o constructie in care se pot realiza culturi super intensive de legume. Se discuta chiar si despre productia de cereale in acest fel, dar acest lucru inca mi se pare foarte greu de realizat, avand in vedere faptul ca cerealele se cultiva pe suprafete foarte mari.
Organizarea unei fabrici de plante
Legumele care se produc intr-o astfel de fabrica sunt crescute in sistem
hidroponic. Radacinile plantelor sunt plasate intr-o
solutie nutritiva, care inlocuieste pamantul. Aceasta solutie este compusa din apa, sbstante minerale (
macroelemente si microelemente) si corectori de aciditate. Toti acesti parametri ai solutiei nutritive sunt in permanenta corectati automat de un calculator care analizeaza solutia. Astfel, se elimina problema fertilitatii solului si a daunatorilor pe care pamantul ii gazduieste.
Fiind rezolvata problema nutritiei minerale, ramane de rezolvat inca o problema:
asimilarea carbonului. Aceasta asimilare de carbon se face prin
fotosinteza (cu totii stim ca o planta este buna in camera, pentru ca absoarbe dioxidul de carbon si elibereaza oxigenul). Pentru ca fotosinteza sa se realizeze in conditii optime, plantele se amplaseaza sub surse de lumina (
neon sau LED). In functie de specie si fenofaza (faza de dezoltare a plantei), se controleaza intensitatea si temperatura de culoare a luminii.
De asemenea, in aer trebuie mentiut nivelul optim de dioxid de carbon, iar pentru asta se pot folosi generatoare de CO2.
Nu in ultimul rand, in fabrica de plante se controleaza temperatura, care are un rol decisiv in realizarea productiei.
In legatura cu acest subiect, parerile sunt impartite. Partea buna este ca se elimina daunatorii din sol si de aceea se fac multa mai putine tratamente chimice cu pesticide, rezultand plante mai sanatoase. In plus, se elimina si o buna parte a bolilor, efectul fiind acelasi:
tratamentele chimice mult reduse sau chiar inexistente.
Partea mai putin buna consta in faptul ca acest sistem de cultura este unul artificial, iar populatia il percepe ca fiind nociv.
Totusi, legumele crescute in acest sistem (hidroponic) sunt ingrijite de ingineri, care le asigura doze precise de ingrasaminte, astfel incat sa nu se depaseasca dozele permise de reziduri de ingrasaminte acumulate in partile comestibile.
Daca ai sti despre o leguma ca este cultivata in sistem hidroponic, ai cumpara-o?
Ce parere ai despre acest sistem de crestere a legumelor?
Lasa un comentariu mai jos in legatura cu acest subiect. Nu dureaza mult si este interesant sa vedem cateva pareri.
Plante crescute pe rafturi, cu lumina artificiala
Lasa un comentariu
Salut și felicitari pentru acest articol.
Plante si legume care se cultiva în sistem hidroponic, salata (de toate tipurile), tomatele, castravetii, capsiunile și parca am vazut și ardeii ca se cultiva mai nou si in sistem hidroponic. Nu e rau dar aceste plante si fructe au alte preturi si gusturi, parca difera fata cele naturale cand se fac în sezonul lor vara.
P.S. am ajuns aici pe site vazand filmele pe youtube de la un link din sunphoto.ro.