dec. 1, 2013
Posted by fabricadeplanteon dec. 1, 2013in Articole, Cultura mare |
0 comments
Facultatea de Horticultura din Bucuresti
Zilele trecute, in una dintre salile de curs ale Facultatii de Horticultura din cadrul
USAMV (Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara) Bucuresti, a avut loc o intalnire intre agricultori si specialisti din domeniu. Organizator a fost compania romaneasca NaturEvo. A fost o reuniune productiva, in care s-au oferit sfaturi si idei fermierilor. Sala a fost plina. In cadrul audientei s-au aflat fermieri, cadre didactice din USAMV Bucuresti.
Prezentare NatuEvo
NaturEvo este o companie romaneasca, cu
experienta de 15 ani in agricultura. Pe langa vanzarea de produse (inputuri) destinate agriculturii, expertii NaturEvo ofera si consultanta fermierilor. Astfel, prin programul
FLEXITECHagro, fermierii primesc consultanta avansata, bazata pe masuratorile si observatiile care sunt culese din teren. Se merge in teren, se identifica problemele si se ofera solutii.
De asemenea, compania tine pasul cu cele mai noi schimbari din domeniu. Desi pare un domeniu destul de static,
agricultura este de fapt foarte dinamica. Pe langa progresul stiintific, trebuie sa fie luate in seama si schimbarile climatice sau adaptabilitatea de care dau dovada bolile si daunatorii, care isi pot schimba comportamentul. Incalzirea globala se pare ca nu este un mit, din moment de daunatorii au inceput sa atace cu 2-3 saptamani mai devreme decat o faceau in trecut.
Prof. Dr. Florin Stanica (centru), prorector USAMV Bucuresti
De asemenea, compania
NaturEvo comercializeaza seminte de la mai multi producatori. O noutate ar fi semintele de porumb de la DOW Seeds, care germineaza la temperatura de 5 grade Celsius, putand fi semanate in luna martie. Este adevarat, productiile nu se ridica la nivelul porumbului semanat in aprilie. Totusi, se obtin in mod curent productii de 5-6 tone la hectar. In anii deosebit de buni, se pot obtine pana la 10-13 tone la hectar - productii surprinzator de bune pentru un soi de porumb atat de tipuriu.
Ioan Enoiu, fondatorul NaturEvo (foto) le-a vorbit fermierilor despre principalele probleme intalnite in diferite culturi.
Ioan Enoiu, fondator NaturEvo
La cultura de rapita...
...s-a adus in discutie infestarea cu
Phoma, care poate produce probleme de ramificare si se poate instala in cicatricile provocate de pureci sau de viespea rapitei (Athalia rosae). Infestarea cu Phoma se poate controla prin tratarea semintelor si tratamente post emergente, de toamna.
Tot la
rapita trebuie sa avem grija in primavara. Atacul de gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi), care poate produce pagube considerabile daca nu este combatuta la timp.
Tot in cadrul discutiei legate de cultura de rapita, Ioan Enoiu a adus in discutie un factor de stress din ce in ce mai puternic. Este vorba de radiatii (UV, gamma..). Specialistii
NaturEvo pot pune la dispozitia fermierilor produse care sa reduca puterea nociva pe care radiatiile o exercita asupra plantelor.
La cultura de grau...
...s-a discutat despre atacul mustei (Oscinella), care in primavara cauzeaza ingalbenirea si incretirea fratilor. Aceste simptome se pot confunda cu o
carenta de nutritie. De asemenea,
tripsul este un daunator de temut, care ataca din ce in ce mai devreme, cauzand pierderi de pana la 50%.
Nu este de neglijat nici
plosnita cerealelor (Eurygaster), care reduce considerabil cantitatea de grau bun pentru panificatie, iar pagubele se vad in buzunarul fermierului. Atacul de plosnita nu este constant de la an la an, avand o anumita periodicitate. Cu toate acestea, sunt semne ca in anul 2014 va exista un atac considerabil de Eurygaster (plosnita cerealelor).
Ca boli ale graului, se remarca rugina, fuzarioza, septorioza. Rugina se poate confunda cu arsura datorata ureei. Din aceasta cauza, se poate intarzia tratamentul, iar urmarile sunt nefaste. S-a dovedit ca atacul de rugina este mai puternic dupa dupa aplicarea de cantitati mari de azot.
Fuzarioza este o boala a plantelor, care are efect nociv si asupra oamenilor. Este de actualitate scandalul european in care Romania a fost implicata, acela legat de prezenta aflatoxinelor in lapte. Aceasta toxina este produsa de ciuperca
Fusarium, care produce fuzarioza la plante. De aceea, omul poate ingera aflatoxine pe doua cai: fie din graul fuzariat, fie din
lapte provenit de la animale care au consumat furaje care au fost infestate cu Fusarium. Aflatoxinele degradeaza sistemul nervos uman, asa ca este foarte important ca agricultorii sa controleze eficient aceasta ciuperca.
Din pacate nici reglementarile noastre nu sunt foarte bine puse la punct. Astfel, au fost cazuri in care Romania a importat grau infestat cu Fusarium, din Ungaria.
La cultura de porumb...
...problemele principale sunt cauzate de lepidoptere (sfredelitori) - Ostrinia, Helicoverpa. De asemenea, trebuie mentionat si Viermele vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera).
Este valabila si la porumb problema cu fuzarioza si
aflatoxina, la care am facut referire mai sus.
La cultura de floarea soarelui...
...lipsa tratamentelor poate aduce pierderi de 30%. Ar fi de dorit sa se obtina productii de 3 tone la hectar, dar neaplicarea corespunzatoare (sau deloc) a tratamentelor aduce pierderi de o tona pentru fiecare hectar.
O boala de temut la floarea soarelui este
Phomopsis helianthi. Aceasta boala isi face simtita prezenta inca din perioada in care se recolteaza orzul. Este mai putin activa pe nisipuri. Exemplu dat de cei de la NaturEvo: floarea soarelui tratata contra Phomopsis a adus productie de 2800 kg/ha, iar floarea netratata a produs doar 1400 kg/ha (jumatate!).
In cazul infestarii cu Phomopsis helianthi, fermierul poate fi indus in eroare. Din cauza ca nu intra efectiv in parcela, de la margine se formeaza impresia ca plantele sunt verzi si sanatoase. Aceasta poate fi doar o pacalealea, din cauza faptului ca frunzele superioare sunt verzi, iar frunzele inferioare sunt uscate pana la inaltimea de aproximativ 80 cm.
Nu va lasati pacaliti de efectul de margine! In margine, pot fi uscate frunzele doar pana la 20cm inaltime (pe tulpina), iar in centrul parcelei (in aceeasi parcela), frunzele uscate ajung pana la inaltimea de 80 cm pe tulpina. Asta pentru ca in marginea parcelei nu se intrunesc conditii atat de bune pentru proliferarea bolilor.
Fermierul poate sa creada ca uscarea frunzelor inferioare a plantelor din margine este din cazua lipsei de apa. In acest caz, se impun cercetari suplimentare, pentru a vedea daca nu cumva este vorba de Phomopsis helianthi!
In anii ploiosi, floarea soarelui poate suferi si de atac de
putregai cenusiu (Botrytis). Trebuie sa urmarim cu atentie si eventuale atacuri de Phoma sau Sclerotinia.
SFAT util pentru cultivatorii de floarea soarelui
Sfatul celor de la NaturEvo este ca semanatul florii soarelui sa se faca
pe directia vantului dominant. Astfel,
atacurile bolilor vor fi mai slabe!
Alexandru Mihaescu
Lasa un comentariu