search

top

Sporul casei – Impatiens


Floarea de ,,Sporul casei” – Impatiens. Ingrijire.

floare de sporul casei - impatiens

Impatiens, sau ,,Sporul casei” este o planta (floare), cu o ingrijire usoara. Aceasta floare este folosita pentru decorul interioarelor, balcoanelor, teraselor, cat si in parcuri si gradini.

Impatiens este un gen ce apartine familiei Balsaminaceae si reuneste aproximativ 400 de specii de plante cu flori, cu originea in Asia si Africa de Sud. Cea mai cunoscuta planta cultivata in apartamente este Impatiens waleriana. Denumirea populara a acestei plante este ,,Sporul casei“.
Denumirea acestei plante se refera la modul in care fructele plesnesc nerabdatoare, la cea mai mica atingere, imprastiind seminte de dimensiuni mici. In latina, ,,impatient”=nerabdator.

Impatiens waleriana prezinta un grad ridicat de ramificare, iar tulpina si ramificatiile plantei de Impatiens – ,,Sporul casei” sunt carnoase, suculente si fragile. Frunzele sunt colorate in verde intens, ce poate avea reflexe rosiatice, lucioase.


Conditii de crestere – Impatiens – ,,Sporul casei”

Plantele de Impatiens – ,,Sporul casei” necesita temperaturi de 18-20 de grade Celsius in timpul sezonului cald. De asemenea, plantele de Impatiens trebuie tinute in locuri cu semiunbra (razele soarelui sa fie prezente doar cateva ore pe zi). Pamantul trebuie mentinut in permanenta bine umezit.
Iarna, plantele de Impatiens se pastreaza in locuri cu lumina intensa, la temperaturi de 13-15 grade Celsius si se uda mai rar.
Pamantul trebuie sa fie afanat perioadic, fara ranirea radacinilor, pentru ca planta de Impatiens are nevoie de un bun drenaj. pH-ul recomandat al solului este de 6-6,5.


Inmultirea la Impatiens – ,,Sporul casei”

Inmultirea plantelor de Impatiens – ,,Sporul casei” se realizeaza prin butasi, obtinuti prin taierea varfurilor de lastari. Plantele de Impatiens se pot inmulti pe tot parcursul anului, cu rezultate bune. Varfurile de lastari se vor pune in turba cu textura fina (pH 6-6,5). Se vor pastra intr-un loc cu temperatura constanta de 22-24 de grade Celsius si uniditatea aerului de 85-90%. In general plantelebutasii au nevoie de o umiditate foarte ridicata in perioada inradacinarii, iar asta se poate asigura si prin stropitri repetate, foarte dese, la nivelul frunzelor. La 2 saptamani de la plantarea definitiva a butasilor inradacinati, varfurile acestora se pot taia, pentru a stimula ramificarea plantei de Impatiens – ,,Sporul casei”.


Ingrijire Impatiens – ,,Sporul casei”

Ingrijirea plantei de Impatiens necesita respectarea cu strictete a instructiunilor prezentate mai sus. In sezonul cald, este necesara pulverizarea repetata a plantei de Impatiens, pentru ca astfel se reduce incidenta atacului acarienilor, la care planta de Impatiens este foarte sensibila.
Primavara, cand plantele se scot din conditiile in care au iernat, se recomanda taieri de scurtare a lastarilor de Impatiens, la 2-3 noduri. De asemenea, se inlcuieste pamantul plantelor cu unul proaspat.
Este indicat totusi ca in fiecare an, la sfarsitul iernii, sa se realizeze butasi noi de Impatiens – ,,Sporul casei”, deoarece plantele tinere de Impatiens sunt mult mai atractive.


Fertilizarea Impatiens – ,,Sporul casei”

Plantele de Impatiens – ,,Sporul casei” nu au cerinte speciale fata de fertilizare. In primavara este indicata fertilizarea cu produse mai bocate in azot (N), iar la inceputul infloririi, se recomanda fertilizatori mai bogati in fosfor (P) si potasiu (K). Acesti fertilizatori se gasesc in magazine (chiar si supermarket). Pentru folosirea lor si dozare, urmati instructiunile de pe eticheta.

No Responses to “Sporul casei – Impatiens”

  1. [...] mai multe informatii legate floarea de Sporul casei – Impatiens, accesati urmatorul link: Floare de Sporul casei – Impatiens. Ingrijire. Adsense Oferte [...]

Lasa un comentariu

top
Read more:
Usturoi negru
Usturoiul negru si cartoful mov, doua culturi aducatoare de profit

De ce este bine sa avem plante in casa?
De ce este bine sa avem plante in casa?

Legumele urate inseamna pierderi pentru agricultura
,,Legume urate”, in valoare de 19 miliarde de lire, sunt aruncate la gunoi anual in Marea Britanie

Crizanteme de vanzare 2014
Crizanteme de vanzare 2014 – Producator.

Close