search

top

Vanzarea terenurilor agricole, un mare pericol

Vanzarea terenurilor agricole

vanzare terenuri agricole romania

Se discuta mult in ultima vreme despre vanzarea terenurilor agricole ale tarii, catre fermieri straini. Trebuie sa recunosc ca in naivitatea mea am fost incercat la inceput de un sentiment de satisfactie, gandindu-ma la efectul pozitiv al unor mari companii straine, la mersul economiei nationale. Cel mai bun exemplu care imi vine in minte acum este cazul Dacia - Renault.

In schimb, daca analizam mai atent situatia, agricultura este un caz mai special. O cultura agricola se realizeaza pe suprafete foarte mari. Datorita gradului de dezvoltare al tarilor occidentale, pretul terenurilor agricole a crescut foarte mult in vest. Asfel, multi fermieri occidentali cu bani, migreaza spre est, in cautarea de teren agricol ieftin...si bun (in cazul Romaniei). Astfel, am ajuns ca in momentul de fata sa fim in situatia de a fi instrainat deja aproximativ 10% din suprafata arabila a romaniei, iar trendul este ascendent, fara sanse de diminuare sau oprire. Aceasta problema se intinde pe multe paliere. Problema agriculturii din Romania a inceput dupa revolutie, cand s-au dizolvat CAP-urile. Este dovedit faptul ca in agricultura asocierea este cea mai buna forma de productie. Din pacate, romanii, satui de aceasta forma de lucru (impusa la vremea respectiva de comunisti), au renuntat sa continue lucrul in cooperative agricole si astfel fiecare a apucat-o pe drumul sau, cu pamantul care i-a revenit. Unii au muncit pamantul cu mijloace rudimentare si realizand productii slabe, iar multi au renuntat la agricultura, fiind atrasi de mirajul mediului urban. Din aceasta cauza, satele din ziua de azi sunt populate in mare parte cu batrani, iar tineretul prefera sa locuiasca in oras, unde lucreaza pe salarii de mizerie, in loc sa se intoarca la tara, unde ar putea duce o viata buna, pornind cu pasi mici si prudenta in agricultura. In ultima vreme am vazut un trend exact opus: fosti corporatisti cu salarii bune isi dau demisia si pleaca la tara, unde cumpara o casa si o palma de pamant, pentru diverse tipuri de culturi eco. In general, statul roman a facut dupa Revolutie o sumedenie de afaceri paguboase, din cauza prostiei si interesului financiar conducatorilor. Un exemplu bun este vanzarea Petrom, care acum, sub conducere austriaca, ne usuca de bani la fiecare litru de benzina. Terenul agricol este poate unul dintre singurele bunuri care ne-a mai ramas...si care ne poate da speranta unei vieti mai bune. Daca il vindem si pe asta, e clar incotro ne indreptam. Vom manca painea facuta de EI, pe pamantul NOSTRU, la pretul impus de EI.

Uniunea Europeana a avut grija sa ne taie orice parghie legala de a opri aceasta vanzare a terenurilor catre straini. In tratatul de aderare la UE exista o clauza care spune ca din 2014 va trebui sa liberalizam total vanzarea de terenuri agricole. Chiar ministrul Agriculturii, Stelian Fuia a facut niste declaratii pe tema asta, miercuri, 14 martie 2012:

  •  "Ca să închidem un subiect care a fost de ceva timp în dezbatere - vânzarea terenurilor către străini. S-a făcut multă vorbire de către multe persoane în ultimul timp ce trebuie să facem noi ca să blocăm vânzarea terenurilor către străini din 2013 încolo."
  •  "Noi am acceptat prin tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole. Şi cine vorbeşte astăzi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşală. Ar trebui să ne uităm ce tratat de aderare al unei ţări care a aderat după 2004 a fost modificat vreodată, până la ora actuală. Deci şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri"
Un lucru este clar. Tara a fost condusa prost, de niste semi-analfabeti pusi pe capatuiala, iar acum romanii, ajunsi la sapa de lemn, vor vinde si ultimul petec de pamant pe care l-au mostenit, pentru a putea sa scoata camasa cumva. Si mai este un aspect. Romanii ar putea sa se apuce de maine sa faca agricultura, riscand si investind si ultimul banut din portofel, ba chiar imprumutandu-se. Problema este ca in Romania marii infractori sau cei care omoara oameni pe sosele din vina lor nu fac nici macar o zi de puscarie. Nu stiu cine s-ar putea astepta ca o banda de hoti (care fura din exploatatiile agricole) sa faca o zi de inchisoare. Mai pe scurt, protectia legala a agricultorilor este egala cu 0 - valoarea spre care tind vertiginos si rabdarea sau bunastarea romanilor. Dupa cum ziceam, problema asta se intinde pe multe paliere si cred ca s-ar putea scrie un roman despre asta. Sa vedem ce urmeaza...

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Prezentare NatuEvo
Prezentare NaturEvo la USAMV Bucuresti

Legumele urate inseamna pierderi pentru agricultura
,,Legume urate”, in valoare de 19 miliarde de lire, sunt aruncate la gunoi anual in Marea Britanie

cornus mas corn
Cornus mas – Corn (Arbust)

Gerbera
Top 5 cele mai bune plante pentru camera copilului

Închide