search

top

Cel mai iute ardei din lume, in Cartea Recordurilor

Pana nu demult, cel mai iute ardei din lume a fost ,,Trinidad Moruga Scorpion". Insa, de curand, acesta a fost detronat de soiul ,,Carolina Reaper", soi de ardei care detine in momentul de fata titlul oficial de ,,cel mai iute ardei din lume".
Cel mai iute ardei din lume

Carolina Reaper

Soiul ,,Carolina Reaper" a fost inregistrat oficial si in Cartea Recordurilor drept ,,cel mai iute ardei din lume". ,,Iuteala" ardeilor este masurata destul de precis, fiind exprimata in unitati de intensitate Scoville, denumite dupa numele lui Wilbur Scoville, un farmacist care a inventat aceste masuratori cu 100 de ani in urma. In urma testarilor prin metoda lui Scoville, s-a descoperit ca soiul ,,Carolina Reaper" masoara 1.569.300 unitati de intensitate Scoville. Aceasta intensitate este media pe un intreg lot de plante de ardei. Insa, in cadrul aceluiasi lot s-au descoperit si ardei care masurau aproximativ 2.200.000 de unitati.
Ardei Jalapeno

Ardei Jalapeno

Ca sa ne putem face o idee in legatura cu iuteala acestui ardei (Carolina Reaper), trebuie sa mentionam ca un ardei Jalapeno (ardeii aceia mici si foarte iuti) masoara intre 5000 si 8000 de unitati Scoville! Se spune ca soiul ,,Carolina Reaper" ar fi la fel de iute precum sprayurile lacrimogene folosite de politie la interventiile in forta.
cel-mai-iute-ardei-din-lume-ed-currie

Ed Currie

Cresterea ardeior foarte iuti este un adevarat hobby pentru unii pasionati de horticultura. Crescatorii de ardei iuti fac cercetari amanuntite pentru a descoperi soiuri cu o iuteala din ce in ce mai puternica. Acesti horticultori pasionati realizeaza incrucisari repetate intre diverse soiuri de ardei, pentru a selecta ulterior plantele care produc ardei cu cel mai mare nivel de capsaicina (substanta care ofera iuteala ardeiului). Soiul de ardei ,,Carolina reaper" a fost obtinut de catre americanul Ed Currie, la ferma sa din Carolina de Sud, USA. Acesta se recomanda ca fondator, presedinte, ,,cercetator nebun" si sef al companiei producatoare de ardei PuckerButt.

Cel mai iute ardei din lume - seminte de vanzare

Nutrient ardei Chilli Focus

Chilli Focus - Nutrientul dedicat cultivarii ardeilor

Amelioratorul american ofera seminte de ardei ,,Carolina Reaper" spre vanzare. Acestea costa 6 dolari americani/pachetul, iar un pachet contine 10 seminte. Aceste plicuri de seminte se vand in cantitati de maxim 5 pentru fiecare client. Semintele se pot cumpara de aici. La pretul acestora se adauga si pretul transportului catre Romania. Trebuie sa mentionam faptul ca iuteala ardeilor nu este determinata doar de soi. Un factor important ce o determina este si zona si felul in care sunt cultivati ardeii. De aceea, ardeii cultivati in zone mai reci sau mai umbrite nu vor avea aceeasi intensitate precum cei cultivati in Carolina de Sud (aflata pe acelasi meridian cu Marocul sau Algeria). Ardeiul este o specie termofila, iubitoare de caldura. Oricum, in Romania, in special in zonele de campie, in sezonul cald, ardeiul are conditii potrivite si poate sa ofere rezultate foarte bune, daca i se asigura ingrijirea corespunzatoare (apa, protectia impotriva bolilor/daunatorilor, sol fertil si afanat, indepartarea buruienilor...). Vanzatorul de seminte atrage atentia clientilor: daca manevram ardeii iuti cu mana goala, trebuie sa ne spalam pe maini cu o solutie acida (suc de lamaie), pentru a preveni raniri ale pielii.  
Alexandru Mihaescu

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Zilele Crinului Olandez
Zilele Crinului Olandez, editia 2014

repicatul rasadurilor
Repicatul rasadurilor 2024

Cultura hidroponica de salata
Vinca pentru gradina 2024

Închide