search

top

Caz incredibil! Ferma viticola din Italia, distrusa de bolovani imensi.

Ferma viticola din Italia, afectata de alunecarile de teren.Agricultura este un domeniu ce castiga tot mai multa simpatie in ultima vreme. Insa lucrul cu natura nu este deloc usor, iar uneori poate sa fie surprinzator, atat in sensul bun, cat si intr-un sens negativ. Cu siguranta, nu mica le-a fost mirarea (si supararea) unor viticultori din nordul Italiei (Ronchi - Termeno, Tirolul de Sud), cand si-au vazut casa si o parte din ferma distruse de doi bolovani imensi (aproximativ 200 de metri cubi fiecare), care s-au rostogolit (la propriu) peste ferma lor, distrugandu-le o garajul cu tot cu utilaje agricole si o parte din plantatie. Norocul a facut ca cel de-al doilea bolovan rostogolit de pe dealul din apropiere sa se opreasca la doar un metru de zidul corpului principal (de 3 etaje) al vilei fermierilor italieni. Este disponibila si o filmare aeriana ce surprinde urmarile acestui dezastru:
Inca o data ne dam seama cat de importanta este alegerea terenului atunci cand dorim sa infiintam o exploatatie agricola. Mai ales atunci cand vrem sa investim sume mari in aceasta afacere. Dupa cum observam in filmare, in mijlocul plantatiei se observa un al treilea bolovan, care pare sa fie acolo de foarte multa vreme. Multi vor spune ca familia de fermieri nu a apreciat corect terenul, dat fiind faptul ca bolovanul din mijlocul plantatiei parca prevestea un dezastru de acest fel. Este greu sa ii judecam pentru asta, avand in vedere faptul ca ferma este o mostenire din familie, iar pentru proprietari reprezinta ceva mai mult decat o afacere. Este identitatea lor, este mandria familiei lor si sursa de venit pe care se bazau pana acum. Am putea mai degraba sa ii ajutam, raspandind acest mesaj. Pentru cei care vor sa ajute familia afectata de acest fenomen natural, a fost initiata o pagina de facebook. Aceasta poate fi accesata aici. Iata comunicatul de pe pagina de Facebook:
In seara zilei de marti, 21 ianuarie (2014), o alunecare de teren de mari proportii a schimbat viata familiei de fermieri Trebo Herbert. Un miracol a facut ca nimeni sa nu fie ranit, dar daunele sunt enorme. Doi bolovani imensi, de 400 de metri cubi (impreuna), s-a desprins din stancile dealului de langa ferma. Unul s-a oprit ca prin miracol la doar un metru intrarea principala a casei, in timp ce al doilea a distrus garajul in care se aflau masinile agricole. De asemenea, a fost distrusa o mare parte din plantatia de vita de vie, in care au fost investiti bani si multi ani de munca grea. Avand in vedere ca o mare parte din echipamentul agricol este distrus, iar pentru refacerea plantatiei va fi nevoie de ani de zile, acest prejudiciu se va intinde pe termen lung. De asemenea, va mai dura ceva pana cand familia, formata din 5 persoane se va putea intoarce acasa, avand in vedere ca expertii inca evalueaza riscul ca alti bolovani mari sa se desprinda si sa se pravaleasca peste ferma si casa. Este vorba de daune de sute de mii de euro, pe care o singura familie nu le poate acoperi. Va rugam, daca aveti posibilitatea, sa faceti o donatie, pentru ca familia Trebo sa se poata relua viata normala.
Sursa: Corriere della Sera

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Gutui japonez – Chaenomeles japonica

Piciorul Cocosului (Ranunculus) 2024

Clematite - ingrijire si inmultire
Ingrijirea si inmultirea clematitelor (Clematis) 2023

Imagini cu florile din sera – primavara 2024

Închide