search

top

Seminte – varietate, cultivar, heirloom, hibrid. Ce inseamna?

La inceput de an, gradinarii isi planifica deja culturile de legume si flori pentru sezonul care se apropie. Dupa ce planurile sunt gata, se trece la pasul urmator: cumpararea semintelor. Atunci cand citesc un catalog de seminte, gradinarii amatori intalnesc mai multi termeni necunoscuti. Iata despre ce este vorba:

Varietatea

Este o versiune a plantei, a speciei. In general, varietatea reprezinta forma de adaptare a speciei in pozitii geografice diferite. De exemplu, două din varietăţile de Pinus nigra se numesc Pinus nigra var. banatica (pin negru care provine din zona Banatului) şi Pinus nigra var. austriaca (pin negru din Austria).

Cultivar

,,Din dorinţa oamenilor de a deţine plante deosebite, având caractere ornamentale superioare celor cunoscute – frunziş de forme sau culori diferite, flori de culori variate, parfum mai intens, petale mai numeroase sau inflorescenţe mai bogate, fructe mai mari sau în culori mai interesante sau chiar forme de creştere ale coroanelor la arbori sau tufelor la arbuşti – s-au născut cultivarurile. Cercetările mondiale de ameliorare selectează anual sute de noi cultivaruri de plante lemnoase ornamentale. Aşadar, plantele lemnoase la care caracterele legate de: talie, formă de creştere, frunze, flori, fructe, cerinţe faţă de condiţiile de mediu, sensibilitate faţă de anumite boli sau dăunători - au rămas neschimbate, fiind cele de la natură, fac parte din specia tip. Orice modificare a unuia sau mai multor caractere ale speciei tip se numeşte cultivar. Odată cu obţinerea unei schimbări a unei specii tip, cercetătorii au denumit cultivarul, adăugând la sfârşitul denumirii speciei tip, un epitet, legat de obicei de caracterul ornamental deosebit al noii plante. De exemplu, pentru specia tip - Thuja occidentalis a fost obţinut un cultivar cu frunziş auriu, care a fost denumit Thuja occidentalis ‘Aurea’ şi un altul care are coroană îngust-piramidală, numit Thuja occidentalis ‘Columna’. Pentru fiecare specie tip de arbori, arbuşti, subarbuşti au fost create cultivaruri, care se înmulţesc pe cale vegetativă, pentru păstrarea neschimbată a acestor caractere ornamentale."   - Lector Dr. Cristina Manescu, Arboricultura ornamentala, Bucuresti 2010.

seminte-soi-varietate-cultivar-hibrid

Organic

Semintele vandute ca ,,organice" provin de la ferme certificate ca fiind organice. Asta inseamna ca la obtinerea semintelor nu s-au folosit pesticide, iar acestea nu au fost tratate cu chimicale care sa previna atacuri fungice sau germinarea prematura. De asemenea, aceste seminte nu au fost modificate genetic. Aceste seminte sunt obligatorii daca dorim sa infiintam o cultura BIO.

Seminte drajate

Drajarea semintelor presupune invelirea acestora intr-o substanta inerta. Ca sa ne imaginam cum arata, ne putem gandi la alunele invelite in ciocolata. Drajarea se face in special la semintele de mici dimensiuni, pentru a putea fi semanate mai precis. Daca folosim o semanatoare sau chiar daca semanam  manual, este foarte greu sa insamantam cu precizie semintele de mici dimensiuni. Daca acestea sunt drajate, vor deveni mai mari si se vor putea semana mai usor. Substanta folosita la drajare se topeste si dispare in momentul in care se intalneste cu apa (atunci cand udam, dupa ce am semanat).

Hibrizi

Probabil ca ati mai auzit denumirea de hibrizi (seminte hibride). Multa lume nu priveste cu incredere aceste seminte, gandindu-se ca sunt aproape la fel de rele precum cele modificate genetic. In realitate nu este asa. Hibrizii se pot obtine si din culturi BIO. Semintele hibride sunt extrase din fructele obtinute prin incrucisarea a doua plante cu calitati deosebite. Sa presupunem ca avem doua plante de tomate: A si B. Planta A face tomate foarte mari, iar planta B face fructe foarte dulci. Luam polen de la o planta si il asezam pe partea feminina a florii de la cealalta planta, pentru a obtine un fruct. In acest fruct gasim mai multe seminte. Acestea sunt seminte hibride din generatia 1, denumite si hibrid F1. Daca semanam aceste seminte, vom obtine plante cu fructe mai mari si mai dulci. Hibridarea este practic doar o incrucisare controlata intre doi indivizi. Nu presupune interventie genetica, chimica sau de alta natura. Dupa hibridare, floarea-mama se izoleaza (de obicei cu o punga), pentru a nu primi polen si de la alti indivizi. Astfel, suntem siguri ca ,,tatal" este exact cel pe care l-am ales noi. Atunci cand cumparati seminte hibride, aveti certitudinea unor calitati pe care plantele le vor indeplini: rezistenta la anumite boli, maturare intr-o anumita perioada, numar sporit de flori pe inflorescenta, fructe mai rezistente la pastrare...etc.

Seminte modificate gentic

Acestea sunt denumite si GM (genetically modified), GMO (genetically modified organism), OMG (organisme modificate genetic)... Deoarece majoritatea plantetiilor modificate genetic sunt culturi comerciale (porumb, bumbac, soia, sfecla), este putin probabil ca gradinarii amatori sa intre in posesia acestor seminte. Atentie! Semintele modificate genetic sunt interzise in Romania! Spre deosebire de hibrizi, care sunt obtinuti din incrucisarea a doua plante, plantele modificate genetic sunt obtinute prin introducerea in ADN-ul lor a unui segment de ADN strain, provenit de la alte plante, de la bacterii, alte microorganisme, animale. Se pot introduce chiar si gene obtinute in laborator. De obicei, ADN-ul strain se introduce in planta printr-o rana provocata plantei, exact la fel cum o infectie poate sa intre in organismul uman prin rani deschise. Pe rana provocata plantei este aplicata o solutie ce contine bacterii (Agrobacterium tumefaciens). Aceste bacterii sunt ,,echipate" de cercetatori cu portiunea de ADN ce va fi transmisa plantei gazda. Dupa patrunderea in seva plantei ranite, bacteria are capacitatea de a crea o bresa in ADN-ul gazdei si de a introduce acolo bucata de ADN strain.

Seminte obtinute prin polenizare libera

Aceste seminte se obtin pe cale naturala, fara interventia omului. Polenizarea are loc fie datorita insectelor, fie datorita vantului. In aceasta categorie se incadreaza majoritatea semintelor pentru amatori.

Semintele traditionale (heirloom)

In engleza, acestea sunt denumite ,,Heirloom seeds". Cat de vech trebuie sa fie soiurile pentru a fi considerate traditionale? Parerile sunt impartite. Insa, este sigur ca aceste soiuri trebuie sa fi fost cultivate inainte de Al Doilea Razboi Mondial. Anii de dupa Razboi reprezinta debutul perioadei in care agricultura a fost intensivizata, incepandu-se si selectia soiurilor, realizarea hibrizilor si a modificarilor genetice. Semintele traditionale sunt ,,semintele bunicii" si din ele se obtin fructe care au facut deliciul multor generatii. Aceste seminte se obtin in general prin polenizare libera si se pot colecta de la un an la altul, pentru a fi semanate. In general, plantele rezultate din aceste seminte au rezistenta destul de buna la boli.  

In concluzie - ce seminte ar trebui sa alegem?

Un gradinar amator ar trebui sa aleaga in principal semintele bio sau traditionale, polenizate liber. Acestea nu exceleaza la nivel de productie si rezistenta pe raft (in magazine), dar ne recompenseaza prin gust si nivel ridicat de vitamine. Hibrizii vor fi alesi in special de cultivatorii profesionisti. Asta pentru ca hibrizii au o predictibilitate foarte buna: stim la ce productie sa ne asteptam, stim exact cand vom obtine productia, si la ce boli sunt rezistente plantele noastre. De asemenea, stim cat de mult timp vor rezista fructele pe raftul magazinului. Pentru a castiga contracte cu marile lanturi de magazine, este clar ca fermierii vor alege hibrizi cu rezistenta foarte mare pe raft. Semintele modificate genetic sunt interzise in Romania.    

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Petunii curgatoare de vanzare (2024)

Spathiphyllum-floare
Spathiphyllum – Crinul pacii – Ingrijire

Flori pentru zilele de 1 şi 8 martie (2024)

Rasaduri de flori – De vanzare (2024)

Închide