search

top

Ceramica de Horezu, prin ochii turistului

Am avut deosebita placere de a merge la Horezu, in judetul Valcea si de a lua contact cu ceramica specifica locului si cu minunatii olari care duc traditia mai departe. A fost o experienta atat de placuta, incat merita impartasita si cu iubitorii de plante care viziteaza aceasta pagina, FabricaDePlante.ro. Daca alegi sa fii turist in Horezu, cu siguranta vei avea ce sa vezi si iti vei dori sa te intorci acasa cu foarte multe obiecte ceramice traditionale.

Ceramica Pietraru, traditie fara compromisuri

ceramica pietraruLa intrarea in Horezu am avut surpriza sa vad o constructie foarte interesanta, in forma de vas din ceramica. Este vorba de "Ceramica Pietraru", magazinul sotilor Nicoleta si Laurentiu Pietraru. Nicoleta se trage dintr-o veche familie de olari din Horezu (familia Mischiu). Ea este la randul ei un olar priceput si un decorator plin de inspiratie si cu o mana foarte sigura. Laurentiu este foarte pasionat de tot ceea ce inseamna ceramica traditionala. ceramica de horezuDe aceea, la casa "Ceramica Pietraru" exista chiar si un mic muzeu al ceramicii. Tot din dragoste pentru ceramica traditionala, Laurentiu Pietraru refuza sa comercializeze in magazinul sau alte obiecte decat pe cele traditionale. In magazinul lor nu gasesti chinezarii sau ceramica din Bulgaria. Din pacate, la intrarea in Horezu (dinspre Ramnicu Valcea) intalnim foarte multe tarabe, in care marfa expusa la vanzare este 90% de provenienta chineza sau bulgara. Este pacat ca se intampla acest lucru chiar intr-un centru ceramic atat de important al tarii noastre. Pe aceasta cale pot chiar sa trag si un semnal de alarma si sa avertizez cititorii acestui articol in legatura cu fenomenul acesta pericolos.

De ce periculos?

Pentru ca omul de buna credinta vrea sa cumpere o oala de ceramica pentru sarmale, de exemplu. Daca vei incerca sa cumperi asa ceva de la tarabele pline de chinezarii, probabil te vei alege cu o oala chinezeasca, ce are in compozitia materialului din care este facuta o gramada de plumb (desi ea este ceramica). Plumbul va trece treptat in sarmalele tale proaspete, iar mai apoi in corpul tau. Apropos, este bine sa stii ca plumbul este cancerigen. In schimb, obiectele traditionale sunt alcatuite 100% din lut de pe dealurile din zona (sau adus din alte zone ale tarii noastre) si sunt lucrate 100% manual.

In concluzie...

nicoleta pietraru

Nicoleta Pietraru decoreaza o farfurie traditionala

Daca ai drum prin Horezu si vrei un obiect ceramic traditional, opreste la familia Pietraru si vei gasi cu siguranta ceva frumos. Pe Laurentiu si Nicoleta Pietraru ii cunosc de mai multa vreme, dar acum a fost prima data cand le-am vizitat magazinul si atelierul. Sunt oameni deosebiti, pasionati de ceea ce fac si de pastrarea traditiei. Refuza sa isi "rotunjeasca" profitul comercializand chinezarii, iar asta spune multe despre ei.

Satul Olari, plin de...olari

Daca ai mai mult timp de poposit prin Horezu, iti recomand sa vizitezi si atelierele olarilor din satul Olari. O mare parte din ceramica de Horezu este realizata de mesterii din satul Olari.
Sorin Giubega

Olarul Sorin Giubega din satul Olari modeleaza un vas de ceramica.

Satul Olari este asezat chiar langa Horezu si vei ajunge acolo cu masina in doar cateva minute. In Olari vei putea sa vezi un atelier traditional de olarit. Vrei sa iti dau cateva sugestii? Intreaba acolo cum ajugi la Ionel Popa, familia Bascu, familia Mischiu, sau Sorin Giubega. Toti cei enumerati mai sus sunt olari care practica aceasta meserie frumoasa in atelierele lor mici, in gospodarii pitoresti, asezate intr-un loc minunat: Horezu, judetul Valcea. Autor: Alexandru Mihaescu

3 Responses to “Ceramica de Horezu, prin ochii turistului”

  1. Stroe Marinela spune:

    Foarte frumos…am descoperit, cu placere, ca ai abilitati naratorii…felicitari!

  2. fabricadeplante spune:

    Va multumesc pentru aceste cuvinte frumoase!

  3. goe spune:

    Buna ziua.Sunt un trecator umil care a cumparat 2 cani de Kafa si 4 pahare de tuica de la dvs. dar voi revenii cu prima ocazie.Un Nr de tel?

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Panselute de vanzare, la cel mai bun pret (2024)

Vinca curgatoare 2023

Primule de vanzare 2024

magnolia
Magnolia

Închide