search

top

Cand se planteaza pomii fructiferi primavara?

Cand se planteaza pomii fructiferi primavara Pomii fructiferi se planteaza primavara atunci cand a trecut pericolul de inghet si cand este o temperatura de aproximativ 5-10 grade in sol. Nu doar temperatura este decisiva pentru a stabili cu precizie cand se planteaza pomii fructiferi primavara. Cand cumparam pomii fructiferi pentru plantat, ii putem cumpara cu radacinile nude (fara pamant pe radacini, ca in hypermarket) si la container (la ghiveci). Cu pomii la ghiveci situatia este mai simpla. Acestia se planteaza oricand, dupa ce trec ingheturile de primavara si pana la ingheturile din iarna. Nu conteaza daca pomul are frunze sau daca afara este foarte cald - un pom scos cu balotul de pamant din ghiveci are radacini deja formate si se prinde usor in locul in care se planteaza primavara, vara sau toamna.
Pomi fara pamat pe radacini

Pomi fara pamant pe radacini

Pomii care nu au pamant la radacini (cu radacinile nude) se planteaza primavara cand au trecut ultimele ingheturi, dar nu prea tarziu spre vara. Este ideal sa plantam acesti pomi inainte sa infloreasca sau sa infrunzeasca.

De ce se planteaza pomii inainte de infrunzire?

Pentru ca orice planta pierde apa prin frunze (transpira). Daca afara este cald, transpiratia este accentuata. Pomul proaspat plantat nu are inca un sistem radicular bine dezvoltat si nu poate absorbi atat de multa apa, cat pierd frunzele prin transpiratie. Astfel, poate realiza un deficit hidric iar pomul poate sa moara din lipsa de apa. De aceea pomii fructiferi cu radacinile nude nu se planteaza vara. Daca totusi cumperi un pom fructifer cu radacinile nude cand are deja frunze si afara este cald, va trebui sa ii asiguri udari abundente pe perioada prinderii si poate va trece cu bine peste deficitul hidric. In concluzie...
Pomi la ghiveci

Pomi la ghiveci (cu pamant pe radacini).

Cand se planteaza pomii fructiferi primavara?

  • se planteaza dupa ce trec ultimele ingheturi (jumatatea lui martie in zona de sud a tarii)
  • pomii cumparati la ghiveci se planteaza primavara - vara - toamna
  • pomii fara pamant pe radacini se planteaza primavara si toamna, cand nu au frunze sau flori

One Response to “Cand se planteaza pomii fructiferi primavara?”

  1. Am cumparat de 3 ani pomi fructiferi de la diversi furnizori, care mai de care mai „certificati” si am ajuns sa-i scot din locul de plantare pentru ca … se usuca ! I-am udat, am pus ingrasaminte ca „la carte” si din carti, am cumparat pamant din Lidl, din Hornbach, spacial pentru pomi. Nimic. Sa fie solul atat de agresiv ? Sa fie aerul din zona atat de rau [jud. Dambovita-Moreni]? Poate stie cineva unde e gresala.

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
micorize
Simbioza dintre ciuperci si radacinile plantelor. Micorizele si avantajele acestora.

gazon-avantaje
Gazon-avantaje

taierea trandafirilor
Taierea trandafirilor – sfaturi

Gutui japonez – Chaenomeles japonica

Închide