search

top

Irigarea prin picurare, necesitatea secolului 21

Irigarea prin picurare, necesitatea secolului 21 Irigarea prin picurare este din ce in ce mai utilizata in horticultura (si chiar agricultura - cultura mare) moderna. Acest trend are avantajele si dezavantajele sale si este influentat de multi factori, pe care voi incerca sa ii subliniez in continuare. La nivel global, managementul apei devine un subiect din ce in ce mai delicat. Conform statisticilor ONU (Organizatia Natiunilor Unite), populatia Globului creste anual cu 80 de milioane de persoane. Acest lucru implica o crestere de 64 de miliarde de metri cubi a necesarului de apa pentru consum anual. In momentul de fata interesul marilor puteri ale lumii este indreptat spre zacaminte (hidrocarburi sau metale pretioase - vezi cazul Rosia Montana sau cel al gazelor de sist), dar se preconizeaza faptul ca pe termen lung competitia globala majora va fi pentru apa. Previziunea legata de competitia pentru apa este cuprinsa in raportul pe anul 2012 al World Water Development Report (WWDR), raportul ONU legat de evolutia apei planetare. Acest raport complex este emis de catre ONU o data la 3 ani. O parte din aceasta presiune globala legata de nevoia de apa se datoreaza sectorului zootehnic. Statistic, se cunoaste faptul ca producerea de carne necesita de 8-10 ori mai multa apa decat producerea de cereale.  

70% pentru agricultura

consumul global de apa 70% din consumul global de apa merge in agricultura, pentru irigarea culturilor. Agricultura irigata reprezinta 20% din totalul pamantului cultivat (media globala), dar aduce 40% din hrana. (sursa: raport FAO pe 2012) Analizand afirmatia de mai sus, ne putem da seama de eficienta crescuta a culturilor irigate. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa este poate cel mai important element din plante. Datorita apei, planta transporta spre frunze mineralele absorbite de radacina. In continuare, apa asigura desfasurarea procesului de fotosinteza si "expedierea" produsilor (materiale organice) catre diverse tesuturi, fructe si seminte. Facand o paralela, putem spune ca apa reprezinta pentru plantele ceea ce reprezinta sangele pentru om. Exista diferente (bineinteles), dar nevoia este aceeasi.

Irigarea prin picurare, in ascensiune

Sistem complex de irigare prin picurare

Sistem complex de irigare prin picurare, intr-o pepiniera

Considerand statisticile citate mai sus, nu este de mirare faptul ca irigarea prin picurare castiga tot mai mult teren in randurile horticulturilor si agricultorilor. Trebuie subliniat faptul ca irigarea prin picurare asigura beneficii majore pe termen lung, dar si pe termen scurt. Ar fi naiv sa ne gandim ca tot mai multi agricultori adopta irigarea prin picurare pentru a evita o criza iminenta de apa la nivel global, care ne ameninta pe termen lung. Cultivatorii iau in considerare avantajele pe care acest tip de irigare le ofera pe termen scurt.
Schema sistem de irigare prin picurare

Schema unui sistem simplu de irigare prin picurare

Avantajele irigarii prin picurare:

  • Reducerea cheltuielilor cu ingrasamintele, datorita aplicarii acestora localizat, la fiecare planta, prin dizolvarea in apa de udat.
  • Eficienta in aplicarea apei. Prin picurare, apa este aplicata strict pe randul de plante si pe cat posibil strict la fiecare planta.
  • Posibilitatea de a iriga terenuri cu forma neregulata. Acest lucru ar fi aproape imposibil daca s-ar iriga prin scurgerea apei pe rigole.
  • Umiditatea solului este mentinuta la capacitatea de camp (CC) strict in zona radacinilor.
  • Este redusa cresterea buruienilor, pentru ca intre randurile de plante solul este uscat.
  • Datorita faptului ca solul este uscat intre randurile de plante, se poate intra mai usor in cultura pentru lucrari mecanizate sau manuale (nu se creaza noroi).
  • Se reduce eroziunea solului.
  • Apa este distribuita uniform. Cand presiunea este constanta in sistemul de irigare, apa este distribuita egal ca catre fiecare duza de picurare.
  • Costuri mai scazute cu mana de lucru.
  • Frunzele plantelor raman uscate si astfel se reduce riscul de aparitie a bolilor si arsurilor.
  • Sistemele de irigare prin picurare lucreaza la presiuni mult mai mici decat sistemele clasice (de exemplu aspersiunea), iar asta reduce costurile de pompare (economie de energie).
Irigarea prin picurare este insa departe de a fi perfecta. Reprezinta un progres in domeniu, dar are si dezavantaje, care trebuie amintite.  

Dezavantajele irigarii prin picurare

  • Costul initial pentru instalarea unui astfel de sistem de irigare este destul de ridicat.
  • Radiatiile solare pot afecta materialele din care sunt realizate conductele de irigare, scurtand astfel viata acestora. Producatorii se adapteaza si de aceea apar noi materiale cu o rezistenta crescuta fata de radiatii.
  • Infundarea - daca apa nu este filtrata corespunzator, duzele foarte fine ale sistemului de irigare prin picurare pot sa se infunde.
  • Sistemul de irigare prin picurare genereaza cheltuieli in plus dupa recoltare. Aceste cheltuieli se refera la strangerea conductelor sau benzilor de picurare, transportul si depozitarea acestora.
  • Pierderi de apa sau de plante daca sistemul de irigare prin picurare nu este instalat cu atentie si exista scapari de apa sau duze infundate.
filtru pentru instalatia de irigare prin picurare

Filtru de mici dimensiuni pentru instalatia de irigare prin picurare

Punand laolalta atat avantajele, cat si dezavantajele, realizam faptul ca sistemele de irigare prin picurare sunt eficiente. O buna parte din dezavantaje se refera la erorile umane (instalare necorespunzatoare, infundarea duzelor cu pamant sau saruri si reziduri din apa insuficient filtrata).  

Precautii privind fertirigarea prin sistemul de picurare

Sistem artizanal de fertirigare irigare prin picurare

Sistem artizanal de fertirigare prin picurare, intr-un solar din comuna Matca, jud. Galati.

Dupa cum am mentionat mai sus, sistemul de irigare prin picurare este foarte potrivit pentru a se efectua fertirigarea, adica aplicarea fertilizantilor odata cu apa din norma de udare a culturii. Acest avantaj se poate transforma insa intr-un mare dezavantaj daca nu se aleg corect ingrasamintele care se preteaza la aplicarea prin picurare. Atunci cand se doreste realizarea fertirigarii, trebuie alese ingrasaminte cu o foarte buna solubilitate in apa. De obicei, acest lucru este indicat de catre producatorul ingrasamintelor. Daca nu se respecta acest aspect, fertilizantul solid nu se va dizolva in particule destul de mici si va provoca infundarea duzelor sistemului de irigare prin picurare. Consecintele sunt destul de grave si pot evolua pana la dezastre provocate culturii daca nu se iau masuri rapid.

Irigarea prin picurare - un mic istoric

Instalatie artizanala de irigare prin picurare

Instalatie artizanala de irigare prin picurare

Desi pare ca reprezinta un curent nou in materie de irigatii, trebuie mentionat faptul ca irigarea prin picurare are o vechime de ...peste 35 de ani!  Acest tip de irigare a fost folosit pentru prima data in Israel. Imi amintesc faptul ca in anii '90 Romania incepea sa deschida incet ochii spre noutati. Ei bine, se discuta atunci ca in Israel se iriga campurile cu niste "conducte" lungi, care aplica apa "cu picatura", la fiecare planta. Parea ceva de domeniul fantasticului, dar israelienii faceau asta de ceva vreme si obtineau rezultate spectaculoase.  

De ce s-a adoptat in Israel acest sistem la scara larga?

Zona arida Israel

Zona arida din Israel (cu rosu)

Pentru ca Israelul este o tara cu diferente majore de precipitatii. In timp ce nordul tarii primeste precipitatii de 700mm anual, zona centrala primeste doar 400-600mm, iar sudul trebuie sa se descurce cu un infim 25 de milimetri de precipitatii anuale. De aceea, acolo s-a dezvoltat un sistem national de transport al apei dinspre zonele nordice spre cele centrale si sudice. Desigur, acest sistem presupune costuri energetice ridicate si de aceea managementul apei este extrem de important in agricultura israeliana. Aici a venit in ajutor irigarea prin picurare, care probabil a fost cea mai inovatoare descoperire in domeniul utilizarii apei in agricultura.  

 Irigarea prin picurare, astazi

In prezent, irigarea prin picurare s-a raspandit exponential si in continuare se afla intr-o continua dezvoltare. Daca pana nu demult, irigarea prin picurare era privita ca o solutie pentru culturile anuale (legume sau chiar cereale), astazi nu se mai concep livezi intesive sau super intesive de pomi fructiferi care sa nu fie dotate cu instalatii de irigare prin picurare. De asemenea, in viticultura se pune tot mai mult problema irigarii prin picurare a vitei de vie. In unele zone viticole (de exemplu Africa de Sud), acest lucru deja este practicat la scara larga.  

In concluzie....

In agricultura moderna (fie ca este vorba de legume in solar, in camp, pomi fructiferi, vita de vie sau cereale), controlul apei este crucial, in conditiile in care se doresc recolte demne de a sustine o populatie ce se afla intr-un ritm alert de crestere. De asemenea, noile provocari, ce apar din cauza resurselor limitate de apa, nu ne permit sa mai irosim cu darnicie acest element vital, care devine din ce in ce mai valoros. Daca nu se vor aplica in continuare masuri inovatoare de management al apei, este posibil ca APA sa devina noul petrol. In finalul articolului, un scurt film de prezentare este binevenit. Este prezentata solutia celor de la NaanDanJain pentru irigarea culturilor mari de porumb. Dupa cum se poate observa, instalarea si dezinstalarea benzilor de picurare se face mecanizat. De asemenea, se vorbeste despre intretinerea sistemului de irigare, prin folosirea filtrelor pentru apa si curatarea de reziduri a sistemului, lasand sa curga apa din abundenta pe la extremitatile benzilor. NaanDanJain este o companie de renume in domeniu, fiind de fapt o asociere intre doua mari companii de irigatii, Naan Dan, din India si Jain Irrigation Systems, din Israel. Autor: Alexandru Mihaescu

One Response to “Irigarea prin picurare, necesitatea secolului 21”

  1. cosminvladu spune:

    bun articol!
    acum v-am citit , mai tarziu dar mai bine decat deloc.

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
inmultirea orhiideelor, metode de inmultire
Inmultirea orhideelor – cum sa inmultim orhideele?

Pregatim crizantemele la ghiveci (tufanele) pentru acest sezon 2024

Begonia Tuberhybrida 2024

Carti de gradinarit-oferte
Carti de gradinarit – oferte

Închide