search

top

Arborii care salveaza vieti

Arbori invadati de paianjeniAcesti arbori sunt acoperiti cu mii de panze de paianjeni. Un fenomen similar nu a mai fost observat pana azi in provincia Sindh, din Pakistan, acolo unde sunt realizate fotografiile. De obicei, paianjenii isi duc viata la nivelul solului si in arbustii de mici dimensiuni. Cand inundatiile au pus stapanire pe o cincime din suprafata totala a Pakistanului, paianjenii si-au gasit refugiul in arborii ale caror coroane au ramas deasupra nivelului apei. De atunci, acestia traiesc aici. La prima vedere am putea spune ca acesta este un dezechilibru nefavorabil, un dezastru pentru arborii colonizati cu paianjeni. Insa adevarul este cu totul altul: acesti arbori plini de panze de paianjen sunt salvatori de vieti. De cand a aparut acest fenomen, populatia de tantari din zona respectiva a scazut considerabil. Se pare ca paianjenii instalati in arbori prind cantitati uriase de tantari. Din aceasta cauza, a scazut considerabil incidenta malariei (avand in vedere faptul ca tantarii sunt vectori ai acestei boli). Toate acestea se intampla in conditiile in care o parte din teritorii sunt in continuare inundate, iar apele stagnante sunt adevarate pepiniere pentru tantari. Daca nu ar fi existat acest sistem format din coronamentele arborilor si paianjenii, probabil ca tantarii ar fi reprezentat un adevarat pericol, in aceste conditii de umiditate foarte ridicata.

Informatii despre malarie, pe scurt

  • este unul dintre parazitii cei mai amentintatori pentru om. Se poate preveni si trata, dar in zonele defavorizate nu se intampla asta;
  • anual sunt 200 de milioane de cazuri de malarie la nivel mondial;
  • aproximativ 655.000 de persoane au murit de malarie in 2010;
  • malaria este raspandita de anumite tipuri de tantari. Aceasta intra in sangele gazdei, distruge hematiile (globulele rosii). Resturile de hematii se depun (formand dopuri, cheaguri) si infunda arterele, blocand circulatia sangelui si oxigenarea tesuturilor. Asemenea blocaje au loc si in accidentele vasculare cereblrale ischemice sau in infarctul miocardic - in aceste cazuri infundarea are loc fie din cauza grasimii, fie din cauza unor trombi (cheaguri de trombocite).
Inca o data omul trebuie sa multumeasca naturii pentru ajutorul oferit. Sursa articol: gizmodo Sursa foto: U.K. Department for International Development

One Response to “Arborii care salveaza vieti”

  1. Iubesc natura si întreg UNIVERSUL…fara paduri flori plante de toate speciile de plante .. viata nu ar putea exista fara plante..

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Locatiile Fabrica de Plante 2024

plante, agricultura
Fabrica de Plante 2024

Coca Cola lanseaza sticlele din plante
Coca-Cola introduce sticlele realizate partial din plante

Muscate curgatoare 2024

Închide