search

top

Magnolia


Magnolia

magnolia

Familia Magnoliaceae contine 12 genuri si peste 200 de specii diferite, majoritatea provenind din America de Nord sau Asia. Ele au fost introduse in Europa in anii 1700. Exista magnolii pentru orice locatie; unele sunt uriase, in timp ce altele pot fi doar ceva mai mari decat un arbust. Fiind foarte indragite, magnoliile au fost indelung cercetate, obtinandu-se nenumarati hibrizi, cu diverse forme, culori, dimensiuni. Florile unor anumiti hibrizi de magnolii emana in aer parfumuri deosebite. Au fost obtinute varietati de magnolie cu inflorire tarzie, pentru ca florile tinere sa nu mai fie afectate de gerurile tarzii de primavara, in zone cu climat mai dificil.

Magnolia prefera solul fertil, usor acid, bine drenat si cu o buna capacitate de retinere a apei. Este de preferat sa fie plantata in zone cu soare sau semi-umbra.

Exista si specii care se pot descurca bine pe un sol uscat si alcalin: Magnolia delavayi si Magnolia grandiflora. Pe un sol alcalin, dar umed, se poate planta Magnolia kobus, Magnolia x loebneri, Magnolia sieboldii, Magnolia stellata sau Magnolia wilsonii.

Ca regula general valabila, magnoliile ar trebui plantate in locuri ferite de vant, pe cat posibil.

Taieri. Magnolia tanara are nevoie de multe taieri de formare. Prin acestea se urmareste dezvoltarea unui trunchi bine conturat si a unei coroane uniforme. Taierile constau in scurtarea uniforma a ramurilor lungi si subtiri, pe care magnolia tinde sa le formeze. Se vor indeparta si ramurile crescute in partea inferioara a trunchiului, sub punctul din care ne dorim sa inceapa coroana definitiva. Unele specii de magnolie emit lastari la baza trunchiului (colet) sau la distanta, prin drajonare. Acestia trebuie indepartati. Lucrarile de taiere si eliminare a lastarilor se efectueaza vara.

Inmultire. La magnolii, inmultirea se poate face prin seminte, butasi sau altoire. Cea mai rapida, sigura si la indemana metoda de inmultire sunt butasii. Acestia asigura pastrarea calitatilor genetice ale diferitelor varietati de magnolie, pe care dorim sa le inmultim. Butasii se recolteaza vara, din crengutele tinere, nelignificate (verzi). Se recolteaza fragmente din aceste crengute, realizand o taietura la maxim 1 cm deasupra frunzei si a doua taietura la aprox 5 cm sub frunza. Portiunea mai lunga a butasului se poate trata cu substante (hormoni) de inradacinare (sub forma de lichid, gel sau praf), iar apoi se plaseaza intr-un ghiveci cu turba fina, care va fi udata constant, pentru a se asigura umiditatea necesara procesului de inradacinare. In acesta conditii, procesul de inradacinare dureaza maxim doua luni.


Magnolie

Comments are closed.

top
Citește mai multe:
petunii-curgatoare-de-vanzare-2013-03
Petunii de vanzare 2014 (cel mai bun pret)

Transplantare, relocare arbori ornamentali
Iata ce inseamna grija fata de spatiile verzi in tarile dezvoltate (VIDEO)

Cires pe portaltoi Gisela 5.
In vizita la Institutul de Pomicultura Pitesti – Maracineni (VIDEO)

floare de sporul casei - impatiens
Sporul casei – Impatiens

Închide