search

top

Magnolia

 

Magnolia

magnolia

Familia Magnoliaceae contine 12 genuri si peste 200 de specii diferite, majoritatea provenind din America de Nord sau Asia. Ele au fost introduse in Europa in anii 1700. Exista magnolii pentru orice locatie; unele sunt uriase, in timp ce altele pot fi doar ceva mai mari decat un arbust. Fiind foarte indragite, magnoliile au fost indelung cercetate, obtinandu-se nenumarati hibrizi, cu diverse forme, culori, dimensiuni. Florile unor anumiti hibrizi de magnolii emana in aer parfumuri deosebite. Au fost obtinute varietati de magnolie cu inflorire tarzie, pentru ca florile tinere sa nu mai fie afectate de gerurile tarzii de primavara, in zone cu climat mai dificil.

Magnolia prefera solul fertil, usor acid, bine drenat si cu o buna capacitate de retinere a apei. Este de preferat sa fie plantata in zone cu soare sau semi-umbra.

Exista si specii care se pot descurca bine pe un sol uscat si alcalin: Magnolia delavayi si Magnolia grandiflora. Pe un sol alcalin, dar umed, se poate planta Magnolia kobus, Magnolia x loebneri, Magnolia sieboldii, Magnolia stellata sau Magnolia wilsonii.

Ca regula general valabila, magnoliile ar trebui plantate in locuri ferite de vant, pe cat posibil.

Taieri. Magnolia tanara are nevoie de multe taieri de formare. Prin acestea se urmareste dezvoltarea unui trunchi bine conturat si a unei coroane uniforme. Taierile constau in scurtarea uniforma a ramurilor lungi si subtiri, pe care magnolia tinde sa le formeze. Se vor indeparta si ramurile crescute in partea inferioara a trunchiului, sub punctul din care ne dorim sa inceapa coroana definitiva. Unele specii de magnolie emit lastari la baza trunchiului (colet) sau la distanta, prin drajonare. Acestia trebuie indepartati. Lucrarile de taiere si eliminare a lastarilor se efectueaza vara.

Inmultirea magnoliei

Afla de aici cum poti sa inmultesti magnolia prin butasi, simplu si eficient: http://www.fabricadeplante.ro/inmultirea-magnoliei-prin-butasi

La magnolii, inmultirea se poate face prin seminte, butasi sau altoire. Cea mai rapida, sigura si la indemana metoda de inmultire sunt butasii. Acestia asigura pastrarea calitatilor genetice ale diferitelor varietati de magnolie, pe care dorim sa le inmultim. Cu alte cuvinte, daca ne place o magnolie, este cel mai indicat sa o inmultim prin butasire, pentru ca suntem siguri ca va arata exact ca planta mama. Butasii se recolteaza vara, din crengutele tinere, nelignificate (verzi). Se recolteaza fragmente din aceste crengute, realizand o taietura la maxim 1 cm deasupra frunzei si a doua taietura la aprox 5 cm sub frunza. Portiunea mai lunga a butasului se poate trata cu substante (hormoni) de inradacinare (sub forma de lichid, gel - vezi aici hormoni gel -  sau praf), iar apoi se plaseaza intr-un ghiveci cu turba fina, care va fi udata constant, pentru a se asigura umiditatea necesara procesului de inradacinare. In acesta conditii, procesul de inradacinare dureaza maxim doua luni. Pentru economie de spatiu si eficienta sporita, se pot folosi pastilele de turba Jiffy pentru inradacinare. Aceastea sunt realizate din turba sterilizata, libera de orice fel de daunatori, boli sau seminte de buruieni. Prin inmuiere in apa, pastilele de turba isi maresc dimensiunile de 4-5 ori.

 

Magnolie

3 Responses to “Magnolia”

  1. ene sabina spune:

    Magnolia poate fi altoita ?
    Concret: am un arbust de magnolie de 4 ani , care nu a inflorit niciodata ( s-a rupt cand era f. mic din altoi) . Se poate altoi cu magnolie , si in ce perioada a anului ?
    Multumesc !

  2. Dorel Danaila spune:

    Articole foarte interesante,cu explicatii clare,exacte,concrete.Se vede ca sunt facute de specialisti.Va multumesc

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Ferma viticola din Italia, afectata de alunecarile de teren.
Caz incredibil! Ferma viticola din Italia, distrusa de bolovani imensi.

Brazi de craciun cu radacini, in ghiveci - plantare, refolosire
Cum poti sa rezolvi problema bradului de Craciun pentru mai multi ani

Panselute de vanzare, la cel mai bun pret (2024)

Combatere limacsi, melci fara cochilie
Limacsi (sau melci fara cochilie) – combatere

Închide