ian. 20, 2022
Posted by fabricadeplanteon ian. 20, 2022in Arbori si Arbusti, Articole, Diverse |
10 comments
Inmultirea magnoliei prin butasi reprezinta un subiect foarte interesant in randurile iubitorilor de plante. Magnoliile ne infrumuseteaza fiecare inceput de primavara, prin inflorirea bogata si varietatea de culori si tipuri de flori.
Ce facem atunci cand observam o magnolie cu aspect deosebit si dorim sa avem acasa una identica? Sau atunci cand dorim pur si simplu sa inmultim magnolia de acasa. Raspunsul este simplu! Trebuie sa apelam la inmultirea magnoliei prin butasi.
Gasiti pe Internet si diverse carti legate de acest subiect. Iata spre exemplu aceasta carte:
Inmultirea plantelor ornamentale
Inmultirea magnoliei prin butasi - Avantaje
- Unul dintre cele mai importante avantaje este reprezentat de pastrarea caracterelor genetice ale plantei mama, de la care am recoltat butasul. Concret, magnolia pe care o vom obtine va avea exact aceleasi caracteristici (flori, dezvoltare...) precum magnolia pe care dorim sa o multiplicam.
- Este cea mai folosita metoda de inmultire, inclusiv in cazul pepinierelor, in care se obtine un numar impresionant de plante in fiecare an.
- Este un procedeu relativ simplu, cu randament destul de bun, daca respectam intocmai toate instructiunile.
Pentru realizarea acestui articol, am plecat de la discutiile pe care le-am purtat in trecut cu Stanislaw Zymon (
www.zymon.pl), din Polonia. Dumnealui este unul dintre cei mai mari producatori de magnolii din Europa, avand in pepiniera o sera mare, de ultima generatie, in care inmulteste exclusiv Magnolie. Pe scurt, inmultirea magnoliei prin butasi in pepiniera are loc in felul urmator: se recolteaza butasii spre sfarsitul verii, se trateaza cu un hormon de inradacinare si se tin in sera la inradacinat peste iarna, iar anul urmator se transfera in solarii de aclimatizare, iar apoi se scot in camp, pentru crestere si aducerea in stadiu de planta buna pentru vanzare.
In aplicatiile de hobby, putem inmulti insa magnolia incepand inca din primavara, dupa ce se scutura florile si pana in toamna. Pentru a exemplifica foarte bine acest procedeu, am efectuat un test, realizand butasi de magnolie si observand inradacinarea acestora.
Materiale necesare
- un bisturiu sau cutter cu lama foarte ascutita, pentru a taia lastari de pe planta mama, cu o taietura foarte precisa si curata;
- turba de calitate - o gasiti la supermarket sau in magazinele de gradinarit in aceasta perioada. Este bine ca turba de inradacinare sa contina cat mai putine ingrasaminte (sau chiar deloc);
- o mini-sera sau un vas de plastic transparent, care ar putea fi acoperit cu o folie alimentara transparenta, pentru pastrarea umiditatii;
- multa rabdare!
Optional, daca doriti sa va documentati mai bine, puteti incerca aceste doua carti (click pe titlu pentru detalii):
Inmultirea plantelor ornamentale (Miranda Smith) sau
Inmultirea plantelor (Enrica Boffelli).
Inmultirea magnoliei prin butasi - Pas cu pas
Vom face o trecere in revista (cu poze) a tuturor pasilor de urmat pentru a inmulti magnolia prin butasi. Trebuie sa va inarmati cu rabdare, atat pentru parcurgerea acestui articol, cat si pentru procesul propriu-zis de inradacinare, daca veti lua hotararea sa va apucati de treaba.
Pasul 1 - Detasarea lastarilor (butasilor) de pe planta mama de magnolie
Alegem o magnolie pe care dorim sa o inmultim si taiem de la aceasta
lastarii verzi, care au crescut in anul in curs. Nu taiati segmente lignificate!
Vom taia exact asa cum ne arata liniile rosii din fotografii. Daca recoltam lastari mai tarziu, in vara, acestia vor fi mai mari si nu va mai exista riscul sa taiem parti lignificate. Vom taia lastarul astfel incat sa avem cel putin un nod in partea bazala, care se va introduce in substratul (turba) pentru inradacinare.
Detasare butas magnolie - se recolteaza doar partea verde.
Pasul 2 - Prelucrarea butasului de magnolie
Dupa ce am obtinut butasul, va trebui sa il prelucram. Aceasta prelucrarea vizeaza indepartarea completa frunzelor de la baza si indepartarea partiala (la jumatate) a frunzelor superioare. Frunzele nu sunt foarte benefice in procesul de inradacinare, din cauza faptului ca prin acestea se pierde apa, prin procesul de transpiratie. Butasul neavand inca radacini, riscam sa producem un bilant hidric negativ si sa il pierdem. In schimb, vom lasa intotdeauna jumatati din frunzele superioare si in intregime ultimele frunze mici aparute pe lastar. De ce facem asta? Pentru ca aceste frunze fac fotosinteza, iar prin acest proces se asigura necesarul de substante organice, care vor fi utilizate de butas inclusiv la construirea radacinilor.
Prelucrarea butasului de magnolie - forma initiala si forma finala.
In poza de mai sus se observa faptul ca am executat taietura bazala la o distanta foarte mica de ultimul nod, la 1-2 mm.
Pasul 2 - Tratarea cu un hormon de inradacinare si introducerea butasului in substrat
ACTUALIZARE 2016 - am incercat si fara hormon de inradacinare si rezultatele au fost bune. Cheia succesului este rabdarea si respectarea procedurii de inradacinare.
Pentru sporirea succesului in procesul de butasire, majoritatea pepinieristilor utilizeaza hormonii de inradacinare. Acesto hormoni ,,reprogrameaza" celulele bazale, determinand alungirea si transformarea acestora in radacini. In comert se gasesc hormoni sub forma de gel (de exemplu Clonex) sau sub forma de pudra. Ambele variante sunt la fel de eficiente, gelul avand avantajul de a se aplica mai usor. In acest experiment am folosit Clonex Gel. Butasul se introduce cu partea bazala in acest gel si se extrage imediat.
Nu se lasa in gel pentru mai mult timp. De asemenea, trebuie evitata prezenta excesului de gel pe butas. De aceea, la extragerea din gelul de inradacinare, se poate indeparta surplusul prin stergere usoara. Pe butas trebuie sa ramana doar o pelicula foarte fina din acest gel. Cat de adanc se introduce butasul in gel? Depinde de dimensiunile acestuia. La butasii de dimensiuni mai mici, este de ajuns sa se introduca 1-2 cm. Dupa ce a fost tratat cu gel, butasul se introduce in substratul de inradacinare (pamant sau turba).
Pentru acest experiment am utilizat
pastilele Jiffy, deoarece sunt foarte usor de folosit si sunt realizate din
turba sterilizata, cu salinitate zero. Toate aceste calitati fac ca pastilele Jiffy sa fie foarte potrivite pentru butasi si seminte. Rezultatele se vor vedea la sfarsitul articolului.
Pasul 3 - Ingrijirea butasilor de magnolie
Dupa cu bitasii au fost introdusi in pastilele de turba, urmeaza o asteptare de aproximativ 4-5 saptamani pentru a se produce inradacinarea. Unele plante se pot inradacina mai repede, dar in cazul magnoliei trebuie sa avem rabdare pentru aproximativ o luna. In acest timp, trebuie sa ne asiguram ca butasii de magnolie au toate conditiile pentru a forma radacini.
Cele mai importante conditii sunt urmatoarele:
- umiditate mare in substrat (turba);
- umiditate mare in aer;
- lumina de intensitate medie (nu soare direct).
Pentru asigurarea umiditatii din substrat, putem sa pozitionam pasilele de turba intr-un vas si sa mentinem in permanenta un strat de apa de 5-10mm. pe fundul recipientului.
Pentru asigurarea umiditatii aerului, este bine sa acoperim vasul cu o folie transparenta (de exemplu folie alimentara). Daca respectam punctul anterior si avem un mic strat de apa in vas, atunci totul este bine. Daca adaugam si folia, se va crea umiditate si in aerul din vas.
Lumina este de asemenea un factor important si greu de controlat.
Butasii au nevoie de lumina, dar nu de soare direct. In general, vara este destul de cald, iar caldura excesiva poate afecta butasii. Daca veti cultiva butasii in casa, puteti sa ii pozitionati sub un neon, care ar trebui sa genereze suficienta lumina pentru ei. Daca aveti un geam cu orientare sudica, prin care intra soare direct timp de mai multe ore pe zi, puteti sa ii pozitionati pe pervaz si sa lipiti pe geam in dreptul lor o hartie de calc (aceasta va atenua lumina directa a soarelui). Daca veti cultiva butasii in curte, intr-o rasadnita pozitionata in soare direct, puteti stropi geamurile rasadnitei cu solutie de carbonat de calciu, pentru diminuarea radiatiei solare. Iata mai jos cateva idei de iluminare:
Butasi de magnolie asezati in dreptul unui geam cu expunere sudica. Atentie! Geamul din imagine este mat (nu permite trecerea razelor puternice de soare).
Rasaduri in mini-sera, iluminate cu un tub de neon. Se poate proceda asemanator si pentru butasi. Aceasta solutie este insa destul de scumpa.
Conditiile de mai sus trebuie sa fie asigurate pe toata durata procesului de
inradacinare a butasilor. Daca recipientul a fost acoperit cu o folie, aceasta se poate gauri in mai multe locuri cu varful unui pix, la cateva zile dupa ce a fost instalata. Butasii fac fotosinteza, iar pentru aceasta au nevoie de dioxid de carbon din atmosfera. De aceea trebuie gaurita folia; ca sa se faca schimbul de gaze intre spatiul interior si cel exterior.
Probleme ce pot sa apara la inmultirea magnoliei prin butasi
Pe parcursul procesului de inradacinare, pot sa apara mici probleme, in special din cauza nerespectarii conditiilor mentionate anterior. Daca este prea cald, pot sa apara dezhidratari ale frunzelor. Daca lumina este insuficienta, se poate ca inradacinarea sa apara cu intarziere.
Una dintre problemele aparente o constituie pierderea varfului de crestere al butasului. Varful de crestere este reprezentat de ultima frunza din varful butasului. Aceasta are o forma cilidrica, pentru ca nu a iesit inca din invelisul ei protector.
Este posibil ca acest varf ce crestere sa cada in timpul procesului de
inradacinare. Daca se intampla acest lucru, nu trebuie sa va sepriati! In majoritatea cazurilor, cresterea va fi preluata de un mugure de rezerva, care este situat chiar la locul de desprindere al varfului de crestere. Mugurele de rezerva va incepe sa se umfle si se va dezvolta in continuare dupa o perioada. Daca nu va pleca un mugure de rezerva din varf, atunci este posibil sa inceapa o noua crestere dintr-un mugure de la axila unei frunze. Iata cum arata situatia ideala in acest caz:
Preluarea cresterii de catre un mugure nou (de rezerva).
Nu va speriati daca nu observati de la inceput
mugurele de rezerva. Dupa ce a cazut varful de crestere, mugurelui de rezerva ii va lua aproximativ o saptamana ca sa se dezvolte si sa devina vizibil, precum in poza de mai sus.
Cu toate acestea, exista si situatii (mai rare) in care mugurele de rezerva nu se mai dezvolta. Daca nu exista alti muguri viabili la axila frunzelor butasului, inseamna ca butasul este pierdut. In lipsa unui mugure de crestere viabil, butasii nu dezvolta radacini. Acest lucru este normal pentru plante - deoarece mugurii de crestere stimuleaza hormonal dezvoltarea radacinilor. In lipsa unui mugure de crestere, nu are sens ca butasul sa inradacineze, pentru ca planta oricum nu are un viitor (aceasta este explicatia ,,babeasca"). Explicatia stiintifica este urmatoarea: varfurile de crestere sunt singurele organe din plante care sintetizeaza auxine. Aceste auxine ajung la baza plantei, unde are loc procesul de inradacinare. In lipsa varfului de crestere, auxinele nu se mai produc in planta, iar dezvoltarea este oprita.
Desigur, probabil va ganditi ca ati folosit un hormon de inradacinare, oferind cantitatea necesara de auxine. Cu toate acestea, auxinele exogene (din hormonul de inradacinare) au un rol de stimulare a aparitiei celulelor radiculare la inceputul procesului de calusare si inradacinare. Dezvoltarea ulterioara a radacinilor este stimulata de auxinele endogene, provenite de la mugurii de crestere (meristeme).
Situatia descrisa mai sus este destul de rara si se intampla atunci cand pe butasi nu exista noduri intermediare, care sa preia cresterea (adica butasul a fost taiat prea scurt). Iata o imagine:
Butas de magnolie fara radacini, din cauza lipsei unui mugure de crestere.
Insa, in majoritatea cazurilor, daca am respectat toti pasii, dupa 4-5 saptamani de ingrijire atenta a butasilor, ar trebui sa obtinem rezultate care sa ne bucure. Iata ce am obtinut:
Radacini groase si sanatoase!
Dupa cum se observa mai sus, in pastilele Jiffy, utilizand Clonex Gel, am obtinut radacini numeroase si de un calibru foarte bun. Acestea promit o dezvoltare foarte buna a noii plante de magnolie. Dupa cum se observa in poza, radacinile
butasilor de magnolie trec foarte usor prin plasa in care sunt imbracate pastilele Jiffy. De aceea, in continuare le vom planta in pamant impreuna cu pastila, exact asa cum se vad in fotografiile de mai sus. Astfel nu vom mai risca sa vatamam radacinile, prin manipularea acestora.
In stadiul in care se vad in poza, rasadurile ar fi trebuit sa fie plantate deja in ghiveci cu aproximativ o saptamana in urma, la aparitia primelor semne de radacini pe marginea pastilei Jiffy. Le-am pastrat totusi mai mult, ca sa putem fotografia rezultatele. Atunci cand veti inmulti magnoliile Dvs. prin butasi, nu lasati radacinile sa se dezvolte atat de mult, fara sa plantati butasul in pamant. Nu este periculor, dar veti intarzia dezvoltarea magnoliei.
Speram ca acest articol v-a fost de ajutor in legatura cu multe aspecte legate de butasire in general si de butasirea magnoliei in special.
Daca aveti intrebari, va rugam sa le adresati mai jos, in sectiunea de comentarii.
Daca apreciati munca depusa la realizarea acestui experiment, puteti trimite articolul si prietenilor, pe Facebook.
Lasa un comentariu
[…] Afla de aici cum poti sa inmultesti magnolia prin butasi, simplu si eficient: http://www.fabricadeplante.ro/inmultirea-magnoliei-prin-butasi […]
Am doi arbusti de magnolie de 3 ani, dar nu face flori. Cum trebuie sa procedez ?
Felicitari !! Un articol interesant si bine explicat. O sa incerc si eu metoda aceasta. Mai ramane sa-mi spuneti de unde fac rost de pastila si de solutie! Eu locuiesc la Sf. Gheorghe!
interesant, mar interesa si cum se face altoirea altor plante, am citit undeva ca se poate altoi rosia pe butasi de vanata.
Foarte interesant. Multumim pentru explicatii. Eu am doua magnolii foarte frumoase .Ma intereseaza daca se poate inmulti si Wisteria la fel,sau in ce mod poate fi inmultita.
Multumesc !
Super tare ! Am sa incerc si eu cu magnolia si cu trandafiri !Ati fost suficient de explicit, am inteles tot si va multumesc !
Felicitări pt prezentare.Detineti si materoal despre inmultirea nucului prin butas? as fi interesat.
eu am procedat dupa alta metoda …tai o ramura tinara dupa inflorire curat toate frunzele las un lastarcu 2 frunze baza ramurei o leg cu un colier de sirma iar unde incepe ramificatia aplic turba si o leg intr o punga in luna august am desfacu o si am plantato in ghiveci de ceramica ,in primavara urmatoare poate fi plantata in gradina
Eu am procedat la fel cu trandafirul:am taiat primavara până să pornească mugurele,un lastar de anul trecut,l-am înfipt în pământ într-o gropiță ca să stea apa când udati,am taiat baza unei sticle de plastic,a ramas partea cu dopul,am pus sticla de plastic peste butasul de magnolie,am introdus sticla aproxim.3cm in pamânt pt.a nu se ridica sticla atunci când udăm butasul.Udăm regulat iar când apare prima frunzuliță desfacem dopul sticlei,iar când apare cea de-a doua frunză,îndepărtăm sticla de plastic pentru ca planta să se dezvolte.Important:procedeul se va executa in loc cu multă lumină,dar nu în plin soare.Dumnezeu să vă dea o încercare reuşită.
Conținutul este foarte clar. Mulțumesc pentru timpul pe care l-ai acordat scrierii acestui articol.
Cu respect,
Dragomira
O prezentare foarte explicita .
Va multumesc !!!