search

top

Cum poti sa rezolvi problema bradului de Craciun pentru mai multi ani

Brazi de craciun cu radacini, in ghiveci - plantare, refolosire In aceasta perioada se discuta foarte mult despre brazii de Craciun. La televizor auzim mereu stiri de genul: ,,Romanii au ales si anul acesta bradul artificial (vezi preturi aici)". Nu este o problema daca alegi un brad artificial. Probabil esti ecologist sau pur si simplu vrei sa scapi de cheltuiala anuala cu bradul de Craciun.   Iata o metoda prin care poti sa scapi de cheltuiala anuala, avand in acelasi timp in casa un brad natural la fiecare Craciun. Trebuie sa ai doar un pic de initiativa si elan muncitoresc 🙂   Primul pas este sa achzitionezi un brad cu radacini, crescut in ghiveci.   Atentie! Nu te lasa pacalit de brazii ,,cu ghiveci" care se vand in piete sau in supermarket. Preturile foarte mici te vor atrage, insa in spatele acestor preturi se ascund brazi care au fost extrasi recent din camp si replantati in ghiveci, fara a se face an de an lucrarile de limitare a cresterii radacinilor in profunzime. La extragerea din camp, radacinile acestora sunt vatamate grav sau chiar raman in mare parte in pamantul din pepiniera. Preturile mici ascund lipsa unor verigi tehnologice in pepiniera. Acestea constau fie in replantare anuala, fie in lucrari de limitare a extinderii radacinilor - pentru a nu le afecta ireversibil in momentul extragerii din pepiniera.   Bradul este o specie foarte sensibila la vatamarea radacinilor si de aceea foarte multa lume pateste astfel: cumpara un brad ,,cu radacina", il decoreaza de sarbatori, iar apoi il planteaza in gradina. In primavara, bradul moare si oamenii raman cu impresia ca sunt total nepriceputi in ale horticulturii. Apoi apar consolarile: ,,Eh, am fost eu un gradinar slab pregatit si nu m-am priceput sa plantez bradul cum trebuie". Sau: ,,Sigur e ceva cu pamantul meu din gradina".   In majoritatea cazurilor, nereusita cultivarii bradului de Craciun in gradina se datoreaza slabei calitati a acestuia - de cele mai multe ori este de vina radacina ,,mutilata".   Concluzia este ca ar fi mai bine sa cumparam un brad la ghiveci de la un garden center de incredere, care sa ne garanteze calitatea materialului si faptul ca acesta a fost cultivat in ghiveci si are radacini viabile! Sau daca a fost extras din camp, radacinile se afla aproape 100% in balotul de pamant cu care a fost extras bradul. Desigur, preturile vor fi mai mari decat in supermarket, dar aceasta diferenta de pret se va simti 100% in calitate.  

Cum vom refolosi bradul de Craciun an de an?

  Dupa ce am cumparat bradul in ghiveci dintr-un loc DE INCREDERE, il folosim ca atare in primul an. Atentie! Bradul este o specie care iubeste umiditatea. Nu il asezati langa calorifer sau soba, unde aerul este foarte cald si uscat. Ca sa ii faceti bradului un bine, incercati sa il pulverizati cu apa in fiecare zi pe durata gazduirii acestuia in casa, de sarbatori.   Dupa ce trec sarbatorile, incepem munca propriu-zisa. Este o munca similara cu cea pe care o fac pepinieristii an de an. Sunam la garden center-ul de la care am cumparat bradul si le cerem sa ne recomande un ghiveci mai mare pentru brad. Este bun un ghiveci mai mare cu aproximativ 20% decat cel in care se afla bradul deja.   Facem rost de ghiveci si apoi transplantam bradul din gheveciul lui in ghiveciul mai mare. O sa avem nevoie de pamant. Putem sa il procuram din padure sau din gradina. Sau putem sa intrebam tot la garden center daca au pamatn potrivit.   Dupa ce am transplantat bradul (cu grija!), alegem un loc in care il vom pozitiona in gradina.  

Unde plantam bradul?

De obicei, in comert vom gasi bradul alb (Abies concolor) si bradul de Caucaz (Abies nordmanniana). Acestia se descurca atat in locuri umbrite, cat si in locuri mai insorite. Un loc cu semi-umbra este potrivit. Nu plantati bradul langa un obstacol (perete sau alt arbore), pentru ca ar putea sa aiba o dezvoltare asimetrica, stanjenit fiind de obstacol.

Cum plantam bradul?

Bradul il vom planta cu tot cu ghiveci. De fapt nu este propriu-zis o poeratiune de plantare, ci de ,,ingropare" a ghiveciului. De ce ingropam ghiveciul? Pentru a-l feri de soarele puternic al verii. Este mult mai bine ca ghiveciul sa fie ingropat. Sub pamant este mai racoare. Ghiveciul se ingroapa fix pe toata inaltimea sa - nici mai sus, nici mai jos. Putem sa mascam locul respectiv cu un mulci (de exemplu chipsuri lemnoase - vezi foto), pentru a masca zona si pentru a mentine umiditatea in sol.
Mulci din chipsuri lemnoase

Mulci din chipsuri lemnoase

Atentie! Bradul cu ghiveci ingropat va fi mai sensibil la seceta decat un brad plantat in pamant. Acest lucru se intampla pantru ca radacinile bradului cu ghiveci au la dispozitie doar umiditatea din pamantul ghiveciului, neputand sa se extinda in adancime. De aceea, insistati cu udarile pe bradul cu ghiveci ingropat, astfel incat sa fiti sigur ca apa a patruns bine in pamantul ghiveciului. Acordati atentie sporita mai ales in timpul verii.   In luna Decembrie, scoatem bradul din pamant cu tot cu ghiveci, spalam bine exteriorul ghiveciului si iata ca avem un pom de Craciun natural, fara sa fim nevoiti sa cumparam unul nou.   Repetam aceasta operatiune in fiecare an, pana cand consideram ca bradul este prea mare pentru a fi usor de manevrat. In acel moment, alegem un loc in care vom planta bradul definitiv si il vom lasa sa creasca. In acest fel vom fi ecologisti, bucurandu-ne in acelasi timp de un brad frumos si natural de sarbatori.   Daca v-a placut acest articol, va rugam sa il distribuiti si prietenilor. Sarbatori fericite!

One Response to “Cum poti sa rezolvi problema bradului de Craciun pentru mai multi ani”

  1. Prietene, sa scriem corect: „Eu am un brad de 5 ani, langa casa, pe care il impodobesc in fiecare an!” Acum te intreb: pe brad l-ai intrebat daca se bucura ? Nu de alta, dar si eu am avut unul asemanator si m-a „parasit” dupa ce l-am impodobit. Eu cred ca e bine sa nu exageram si sa lasam natura cu frumusetile ei, nu cum ne vine noua…Insa alegerea va fi a ta. Sarbatori fericite !

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Tanar fermier
Tinerii, dornici sa devina fermieri

De ce este bine sa avem plante in casa?
De ce este bine sa avem plante in casa?

Transplantare, relocare arbori ornamentali
Iata ce inseamna grija fata de spatiile verzi in tarile dezvoltate (VIDEO)

Polenizare capsuni
Polenizarea capsunilor cu ajutorul albinelor sporeste calitatea fructelor

Închide