search

top

Tinerii, dornici sa devina fermieri

Tineri fermieriDaca pana acum agricultura era privita de tineri ca un plan de rezerva - ,,in caz ca nu intru la Politehnica, depun dosarul la Agronomie", iata ca in prezent situatia s-a schimbat destul de mult. Foarte multi tineri renunta la joburi bine platite si pleaca la tara, unde deschid ferme care functioneaza foarte bine. Roy Skeen este un american de 32 de ani, licentiat al Universitatii Yale (universitate americana prestigioasa). In 2004, acesta a plecat la New York, pentru a munci intr-o banca de investitii. In timp ce facea o vacanta in Caraibe, el a fost atras de simplitatea vietii oamenilor de acolo. Acestia isi cultivau mancarea sanatoasa chiar acolo unde locuiau, in jurul localitatilor mici. Se pare ca excursia exotica a fost decisiva. La intoarcerea acasa, tanarul s-a dat demisia de la banca pentru care lucra. A plecat in localitatea natala si a deschis o ferma de legume bio. Acum munceste din greu, dar rezultatele ii ofera satisfactii foarte mari. Agricultura a devenit atat de populara printre tineri, incat a fost lansata chiar si o revista de lifestyle pentru fermieri. Aceasta publicatie a castigat anul acesta un important premiul al presei scrise americane, devansand publicatii prestigioase, precum ,,Vanity Fair", ,,GQ" sau ,,New York Magazine". Pentru cei interesati, este vorba de publicatia ,,Modern Farmer". Acest trend reprezinta o veste foarte buna pentru societatea americana, avand in vedere ca 60% din fermierii din SUA au peste 55 de ani. Cul alte cuvinte, se simtea nevoie de forte proaspete in acest domeniu, cu atat mai mult cu cat populatia Terrei va ajunge in anul 2050 la 9 miliarde de locuitori, conform estimarilor facute de experti.

Dezavantajele muncii la ferma

Ca orice meserie, munca de fermier vine si cu unele dezavantaje. Culturile sunt expuse capriciilor naturii. Inundatiile, grindina sau seceta pot compromite timpul si banii investiti timp de un an de zile intr-o anumita cultura. Tanar fermierMunca in agricultura presupune ore intregi de efort fizic sustinut. Culturile isi urmeaza propriul ciclu biologic, iar fermierul trebuie sa fie in permanenta langa ele. De aceea, nu este timp pentru concedii. Exista totusi o perioada mai relaxata, in care fermierii pot pleca in vacanta si pot petrece mai mult timp alaturi de familie. Este vorba de sezonul rece, atunci cand plantele sunt in repaos. Chiar daca exista dezavantaje, acestea nu ii sperie pe tineri, care in continuare considera ca beneficiile pe care le aduce aceasta ocupatie sunt mai importante.

Tinerii fermieri din Romania

In Romania se simte din ce in ce mai mult interesul tineretului pentru agricultura. Cel mai la indemana indicator in acest sens in constituie cifrele de scolarizare ale universitatilor cu profil agronomic. Anual, din ce in ce mai multi absolventi de liceu decid sa urmeze aceasta cale. Este drept, unii o fac pentru ca admiterea la Agronomie este usoara, iar altii spera la un job bine platit intr-o corporatie multinationala din acest domeniu (Bayer, BASF, Syngenta, Monsanto si altele). Exista insa si destui tineri interesati de dezvoltarea unei afaceri proprii in domeniul productiei vegetale.
Tineri fermieri: Gabriel si Mihai Corbu

Gabriel Corbu (drepta) si fratele sau, Mihai Corbu (centru), pregatind terenul intr-un solar de legume bio.

Alti absolventi aleg sa se implice in productie oferind consultanta unor producatori. Un exemplu in acest sens il reprezinta cei trei tineri asociati de la ecoshopping.ro. Gabi si Mihai (Gabriel si Mihai Corbu) sunt frati gemeni, unul inginer horticol si celalat agronom. Cei doi frati gestioneaza intreaga activitate de productie. Al treilea asociat este Alexandru Dumitru, inginer horticol, care se ocupa de managementul acestui proiect. Ei consiliaza mai multi producatori, in vederea obtinerii de legume bio la cele mai inalte standarde. Ba mai mult, se ofera sa le si vanda recolta, la un pret foarte avantajos. Abordarea lor este una inteligenta; astfel, doi oameni bine pregatiti pot dirija cu succes activitatea din mai multe ferme, in paralel. Oricum s-ar manifesta, interesul tinerilor pentru agricultura este un capital important al societatii noastre, avand in vedere faptul ca Romania a fost si va ramane o tara preponderent agricola. Alexandru Mihaescu

One Response to “Tinerii, dornici sa devina fermieri”

 1. berechet spune:

  Buna ziua , ma bucur ca sunt frati care au aceiasi pasiune si au construit o echipa Felicitari.
  Impreuna cu sotia am deschis o brasserie cu mincare sanatoasa( fara aditivi alimentari,conservanti, etc ). cu un MeniuVegetaleLife, in orasul Pitesti .
  Dorim sa infiintam si o gradina cu legume eco.
  Ne face placere sa va cunoastem si eventual sa colaboram .
  va multumim !
  Mihaela si Eugeniu ,

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Combatere limacsi, melci fara cochilie
Limacsi (sau melci fara cochilie) – combatere

De ce este bine sa avem plante in casa?
De ce este bine sa avem plante in casa?

Romania, tara anului la targul BioFach 2013

Euphorbia Pulcherrima, cunoscuta sub numele de Poinsettia (2023)

Închide