search

top

Despre plantele de Goji

Se vorbeste tot mai des la superlativ despre plantele de Goji si se pare ca proprietatile acestei plante sunt extraordinare. Despre plantele de Goji se stie ca produc fructe bogate in vitamina C (fructele de Goji sunt cele mai bogate in vitamina C). De asemenea, fructele de Goji contin mai mult betacaroten decat morcovii si au rol antioxidant.

Cate ceva despre plantele de Goji

Goji (denumirea in latina: Lycium barbarum) este un arbust din Familia Solanaceae. Ca fapt divers despre Familia Solanaceae (Solanacee): din aceasta familie botanica fac parte si tomatele (rosiile), vinetele, cartoful sau ardeiul. Despre Goji ar mai trebui mentionat faptul ca are frunze cazatoare si creste la dimensiuni de aproximativ 2,5 - 3 metri. Viteza de crestere a arbustului de Goji (Lycium barbarum) este in medie de 0,5 metri pe an. Despre plantele de Goji sunt cunoscute date de peste 2000 de ani in Tibet si China. Aceste ,,plante-medicament" sunt folosite in medicina traditionala, datorita numeroaselor beneficii.

Despre Goji

depsre plantele de goji

Plante tinere de Goji - la ghiveci

Arbustii de Goji au ramuri subtiri, care se arcuiesc si poarta frunze de 3-6 cm. Frunzele de Goji au forma lanceolata (in forma de lance) sau ovata si sunt de culoare verde - argintie.
Floarea si fructul de Goji

Floarea si fructul de Goji

Goji infloreste esalonat incepand cu luna iunie si fructifica incepand cu luna august. Florile arbustului de Goji sunt hermafrodite, fiind polenizare de albine.  

Fructele de Goji

fructele de goji

Fructele de Goji

Fructele plantei de Goji sunt bace (fructe suculente, cu seminte) mici , ovoidale si de culoare portocalie, spre rosu. Fructul de Goji contine 4-20 de seminte mici. Perioada de coacere a fructelor este din august pana in noiembrie, esalonat. Fructele sunt dulci si se pot consuma proaspete sau uscate, ca ingredient in salate, supe, ceaiuri, sucuri..etc, despre care se spune ca ar avea nenumarate proprietati.
Fructele de Goji

Fructele de Goji, culese din plantatie

Goji - Conditii de crestere

Plantele de Goji prefera locurile foarte insorite si rezista foarte bine la seceta. Productivitatea plantei este maxima pe soluri bine drenate. Despre plantele de Goji se cunoaste faptul ca nu suporta excesul de apa in sol (baltire). Goji rezista foarte bine la geruri de pana la -28 de grade Celsius, dar si la temperaturi ridicate, de 38 de grade Celsius sau chiar si un ceva mai mult. Goji se cultiva usor si se poate dirija in timp atat ca arbust, cat si ca gard viu.
Culegerea fructelor de Goji

Culegerea fructelor de Goji

4 Responses to “Despre plantele de Goji”

  1. podar augustin spune:

    A facut cineva o analiza la un laborator a continutului de substante a fructelor de catina de gard( goji salbatic, gardurarita sau cum i-o mai fi zicand in diferite zone)? Pe cei care sustin ca fructele sunt otravitoare va rog sa-mi spuneti care element din aceste fructe este otravitoar? Poate lamurim problema cu date concrete, nu cu pareri culese din batrani.

  2. mimi macra spune:

    am 2 arbusti de goji de 2 ani ,infloresc in iunie dar nu fac fructe de ce oare.multumesc

    • Cecilia spune:

      am si eu 3 arbusti,unul cumparat cu fructe,dar la mine infloresc si nu mai vad fructele,de ce ? poate cineva sa-mi dee un sfat?

  3. Maria Florea spune:

    Obligatoriu, Goji trebuie plantat la soare. Umbrirea face ca florile sa nu rodeasca, se scutura nepolenizate.De asemenea nu trebuie tratate cu vre-un insecticid deoarece lipsa insectelor polenizatoare aduc acelasi necaz. In cazul in care aveti pe langa casa un numar mic de goji si timpul va permite, puteti ajuta planta sa polenizeze cu o pensula subtire si moale atingand usor florile care au staminele „coapte”, adica polenul devine prafos, se poate raspandi pana la pistil. Succes.

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
arbori ornamentali
Arbori ornamentali – recunoastere

Calibrachoa, diverse culori 2022

Ferma viticola din Italia, afectata de alunecarile de teren.
Caz incredibil! Ferma viticola din Italia, distrusa de bolovani imensi.

Irigarea prin picurare, necesitatea secolului 21
Irigarea prin picurare, necesitatea secolului 21

Închide