search

top

Uruguay este prima tara care aproba cultivarea, distribuirea si consumul de cannabis

Legalizare Cannabis Uruguay

FOTO: REUTERS/Andres Stapff

Senatorii din Uruguay au dezbatut 12 ore pentru a aproba o lege care permite cultivarea, distribuirea si consumul de marijuana (cannabis) in scop recreational. Astfel, Uruguay devine prima tara in care se liberalizeaza producerea si consumul de Cannabis, avand acum prevederi legale mai permisive decat Olanda. Consecintele acestui demers vor fi urmarite indeaproape de autoritatile altor state, in care se dezbate public problematica legalizarii cannabisului. In Uruguay, aceasta lege a fost aprobata la limita, primind aviz pozitiv din partea a 16 senatori, din totalul de 29. Scopul acestei legi este acela de a destructura gruparile de crima organizata, care se ocupa cu distributia drogurilor de mare risc. Datorita acestei legi, se presupune ca va scadea consumul drogurilor puternice, care creeaza dependenta. Conform Aljazeera, mai multi cetateni (ina mare parte tineri), sustinatori ai acestei legi, s-au adunat in jurul Senatului uruguayan, fumand marijuana si fluturand steagul Jamaican, omagiindu-l astfel pe Bob Marley, cantaret faimos pentru propaganda pro legalizarii marijuanei. De asemenea, oamenii iesiti in strada pentru a sarbatori aprobarea acestei legi, au afisat bannere pe care era scris urmatorul mesaj: ,,Cultivand libertatea, Uruguay va creste".

Ce va prevede legea cultivarii marijuanei in Uruguay?

Conform acestei legi, care va intra in vigoare la jumatatea lunii aprilie 2014, orice uruguayan va putea sa creasca acasa pana la 6 plante de Cannabis pe an. De asemenea, se pot forma cluburi de fumatori (de 15-45 de membri), in cadrul carora se pot infiinta culturi de cannabis, de maxim 99 de plante pe an. Consumatorii de Cannabis vor putea sa cumpere maxim 40 de grame pe luna, din farmaciile autorizate. Conditia este ca acestia sa fie rezidenti in Uruguay, sa aiba peste 18 ani si sa fie inscrisi intr-o baza de date, prin intermediul careia Guvernul va putea sa urmareasca achizitiile de Cannabis facute de fiecare persoana.

Motivarea autoritatilor pentru decizia de a legaliza Cannabisul

Autoritatile din Uruguay spun ca au initiat acest proiect de lege ca o incercare de a reglementa si de a taxa o piata care deja exista, dar este condusa in prezent de grupari de crima organizata. Acest exemplu ar putea fi urmat si de alta tari din America Latina, in incercarea de a destructura piata neagra a drogurilor. Pana in acest moment, consumul de Cannabis a fost legal in Uruguay. In schimb, nu era legala producerea si distribuirea. Exista si alte tari care au decriminalizat posesia si consumul de marijuana, iar in Olanda este chiar permisa vanzarea in ,,Coffee shop-uri". Insa Uruguay este prima tara in care se legalizeaza intregul lant de productie - distributie - consum in scop recreational.  

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Afin roz - Pink Lemonade
Afinul roz „Pink Lemonade”, la moda in gradinile occidentale

Zilele Crinului Olandez
Zilele Crinului Olandez, editia 2014

De ce este bine sa avem plante in casa?
De ce este bine sa avem plante in casa?

Cultura hidroponica de salata
Închide