search

top

Spathiphyllum – Crinul pacii – Ingrijire

Spathiphyllum - Crinul pacii

Spathiphyllum - Crinul pacii

Crinul pacii (Spathiphyllum) apartine genului Spathiphyllum, care include 30 de specii de plante cu flori, originare din America Centrala si de Sud. Cele mai intalnite specii sunt Spathiphyllum walisii si Spathiphyllum floribundum.

Planta de Spathiphyllum walisii creste ca o tufa bogata in frunze, colorate in verde intens. Floarea este un spadix cu spadicele alb-crem, usor parfumat. Floarea de Spathiphyllum este sustinuta de o tija florala nuda, cilindrica, inalta de 20-25 cm. Spathiphyllum infloreste abundent primavara si sporadic in celelalte sezoane. Dupa doua saptamani de la deschidere, floarea de Spathiphyllum isi schimba culoarea in verde. Din acest moment mai dureaza inca 2-3 saptamani.Spathiphyllum-floare Spathiphyllum floribundum are aceleasi caracteristici, fiind doar mult mai mare si mai viguroasa. Spathiphyllum are nevoie de temperaturi de 20-25 de grade celsius in timpul sezonului cald. De asemenea, Spathiphyllum are nevoie si de umiditate ridicata in atmosfera (75-80%), dar si in pamant, care trebuie mentinut umed in permanenta. Iarna se uda mai rar si se pastreaza la temperaturi de 14-15 grade Celsius. Pe timp de vara, planta de Spathiphyllum tolereaza bine umbra si semiumbra, dar iarna prefera locurile insorite. Pamantul folosit trebuie sa fie unul usor, fertil, bine drenat, cu pH usor acid.  

Ingrijirea florilor de Spathiphyllum

Lucrarile de ingrijire la florile de Spathiphyllum se fac in special primavara, iar acestea constau in inlocuirea pamantului de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat, sau transplantarea intr-un ghiveci mai mare, daca este cazul. In timpul verii este foarte recomandata stropirea prin pulverizare, pentru mentinerea umiditatii ridicate, de care planta de Spathiphyllum are nevoie. De asemenea, in sezonul cald, de crestere intensa, planta de Spathiphyllum se va fertiliza o data la doua saptamani, cu ingrasaminte minerale NPK, avand proportia inclinata in favoarea fosforului (P) si potasiului (K). Aceste ingrasaminte se gasesc in supermarketuri, de obicei in stare lichida.  

Inmultirea la Spathiphyllum - Crinul pacii

Plantele de Spathiphyllum se inmultesc cel mai bine prin divizarea tufei. Astfel, tufele de la plantele mature, sanatoase, se fragmenteaza primavara devreme in diviziuni care sa cuprinda minim 3-4 frunze, cu radacinile aferente. Daca radacinile sunt prea lungi, acestea se scurteaza la 5-10 cm, dupa care diviziunile rezultate se planteaza in amestec de pamant proaspat, in ghivece de diametrul 8-12 cm, in functie de vigoarea soiului. Pe masura ce cresc, plantele de Spathiphyllum se transplanteaza in ghivece de marime corespunzatoare. In functie de marime, florile de Spathiphyllum se gasesc in comert in ghivece de 10-12 cm la soiurile pitice, 14-16 cm la soiurile mijlocii si 18-20 cm la soiurile viguroase.
inmultire spathiphyllum

Inmultire la Spathiphyllum, prin divizarea tufei.

O alta metoda de inmultire pentru florile de Spathiphyllum este inmultirea in vitro, dar aceasta este utilizata doar de catre profesionisti.

3 Responses to “Spathiphyllum – Crinul pacii – Ingrijire”

  1. lia spune:

    multumim pentru informatie!!! era bine si ceva despre imbolnavirea plantelor sa scriti!!!!!!!!!!!!!

  2. Iuliana Scurtu spune:

    Am aceasta planta de ani buni, dar nu a repetat inflorirea niciodata, desi e sanatoasa. Recunosc, nu am lasat-o la „odihna” in nici o iarna. Ce sfaturi imi puteti da in aceasta privinta? Multumesc pentru informatiile utile.

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
ikea bucuresti flori sporul casei
IKEA Bucuresti – flori de Sporul casei cadou

Rasaduri de flori – De vanzare (2024)

Blumat - irigare automata ghivece de apartament si balcon
Sisteme de irigare automata a ghivecelor din balcon si apartament

Panselute de vanzare, la cel mai bun pret (2024)

Închide