search

top

Gutui japonez – Chaenomeles japonica

 

Gutui japonez

Chaenomeles este un gen al familiei Rosaceae, ce cuprinde 4 specii de arbusti, cu inflorire in primavara. Puteti intalni urmatoarele specii: Chaenomeles japonica, C. lagenaria, C. speciosa, C. superba. Fructele sunt comestibile, avand aspectul unor gutui miniaturale, cu gust acru si continut foarte ridicat de vitamina C (chiar mai ridicat decat in cazul citricelor). Din aceste fructe se prepara insa dulceturi cu o aroma deosebita. Este un arbust foarte decorativ, ce infloreste primavara devreme, florile fiind rosii sau rosu-roz intens, sesile (fara,,codita", prinse direct pe ramura), solitare sau grupate cate 3-4. Poate fi folosit pentru decorarea marginilor drumurilor sau langa ziduri si garduri. Acest gutui japonez se preteaza foarte bine si pe post de gard viu, la soare sau la semiumbra, deorece ramurile sut tepoase si formeaza un desis in care este aproape imposibil de patruns. Inca un argument al folosirii plantelor de gutui japonez pe post de gard viu ar fi puterea marita de drajonare, ceea ce va permite plantarea arbustilor la distante ceva mai mari, urmand sa se indeseasca odata

cu trecerea timpului. Inaltimea acestuia poate ajunge chiar si la 3 metri.

Gutuiul japonez - Chaenomeles japonica suporta foarte bine inghetul, seceta si se adapteaza pe multe tipuri de sol, preferandu-le totusi pe cele fertile si usor acide, sarace in calciu. Este un arbust foarte rezistent, in general.

 

Taiere la Chaenomeles japonica - Gutuiul japonez

Taierile la Chaenomeles japonica - Gutuiul japonez se vor executa preferabil dupa terminarea infloririi, la inceputul verii, avand ca scop mentinerea arbustului in dimensiunile si formele dorite, fie ca este crescut solitar, in grupuri, sau ca si gard viu. Se pot aplica taieri masive (reducand planta chiar si pana la 20 cm de sol) deoarece sunt bine suportate de catre gutuiul japonez.

 

Inmultirea la Chaenomeles japonica - Gutuiul japonez

gutui japonez chaenomeles japonica

Mugurii florilor de Gutui japonez - Chaenomeles japonica

Inmultirea la Chaenomeles japonica - Gutuiul japonez se poate face prin seminte, butasi tineri (inceputul verii), drajoni despartiti de planta mama sau altoire. Cea mai eficienta metoda de inmutire la gutuiul japonez - Chaenomeles japonica este aceea a despartirii drajonilor de planta mama. Pentru aceasta se sapa langa drajon, pana cand se ajunge la radacina acestuia. Dupa care se separa drajonul, impreuna cu o portiune de radacina. Dupa aceasta operatiune, se planteaza repede. Dupa plantarea drajonului de gutui japonez - Chaenomeles japonica, se vor reduce o parte din ramurile acestuia, pentru ca gutuiul sa isi directioneze energia spre inradacinare si nu spre producerea de frunze in abundenta. Un numar mare de frunze ar favoriza si pierderea apei din planta prin transpiratie, iar acest lucru actioneaza de asemenea in detrimentul formarii de radacini. Cel mai bun moment pentru separarea drajonilor este primavara devreme, inainte ca gutuiul japonez - Chaenomeles japonica sa intre in vegetatie.

Gutuiul japonez

Comments are closed.

top
Citește mai multe:
Vinca curgatoare 2023

Cultura hidroponica de salata
Ferma viticola din Italia, afectata de alunecarile de teren.
Caz incredibil! Ferma viticola din Italia, distrusa de bolovani imensi.

CO2 folosit la plante
Beneficiile utilizarii de CO2 in culturile de interior (indoor)

Închide