search

top

Semanatul si repicatul 2023

Semanatul si repicatul Semanatul si repicatul sunt unele dintre cele mai intalnite activitati ale gradinarilor, la inceput de primavara. Este bine sa cunoastem cateva aspecte importante atunci cand vrem sa cultivam in gradina noastra flori sau legume obtinute din seminte. Semanatul se realizeaza in tavi alveolare sau direct in mici ghivece de plastic. Daca semanam direct in ghivece (spre exeplu in acestea), putem sa trecem peste operatiunea de repicare. Unele plante se pot cultiva direct in gradina, fara pregatirea unui rasad (spre exemplu fasolea). In schimb, micii gradinari vor prefera de cele mai multe ori sa pregateasca rasaduri, pentru ca succesul este mai sigur in acest fel.

Cum executam semanatul?

Semanatul se realizeaza intr-un substrat (pamant) cu textura destul de fina, incat sa adere bine la suprafata semintei. De aceea, la semanat nu vom utiliza pamant grosier, amestecat cu perlit sau cu pietris. Este bine sa umezim pamantul sau turba inainte de semanat. Unele persoane fac asta dupa ce introduc samanta in pamant, dar este mai sigur udam la inceput. De ce? Daca udam dupa, riscam sa dam la o parte stratul de pamant pe care il asezam deasupra semintei. Putem sa udam si dupa semanat, dar trebuie sa folosim un pulverizator; nu un jet consistent de apa. Dupa ce am udat substratul, trebuie sa il nivelam usor cu mana. Dupa ce am nivelat, realizam un mic orificiu la suprafata solului. Cat de mare (sau mic) sa fie acest orificiu? Adancimea acestuia trebuie sa fie egala cu dublul diametrului semintei. Dupa ce vom introduce samanta in aceasta mica adancitura, va trebui sa adaugam deasupra ei un strat de pamant egal cu diametrul acesteia. In poza de mai jos am exemplificat foarte simplu adancimea de semanat:
Adancimea de semanat

Cerc roz = samanta; D = diametrul semintei.

Dupa ce acoperim samanta cu pamant, tasam bine. Este bine sa mai aplicam o udare prin pulverizare pentru ca particulele de pamant sa adere foarte bine la suprafata semintei.

Ce facem dupa semanat?

Dupa semanat, plasam ghiveciul sau alveolele intr-un spatiu in care sa avem o temperatura de aproximativ 25 de grade Celsius, perfecta pentru majoritatea germinarii unei game foarte largi de seminte. Trebuie sa mentinem umididate foarte ridicata atat in pamant, cat si in atmosfera. Pentru asta, putem sa utilizam mini-sere, pungi de plastic sau chiar acoperire cu ziar umed. Ziarul sau pungile trebuie sa se indeparteze dupa 2-3 zile, pentru a nu impiedica rasarirea plantutei. Capacul mini-serei se poate mentine in toata perioada de germinare, cat si dupa rasarire. De asemenea, dupa semanat, lumina nu este tocmai necesara. Ghivecele cu seminte se pot aseza si in locuri mai intunecoase. Atentie! Dupa primele semne de rasarire, ghivecele se muta in locuri luminoase. Nu este indicat totusi sa fie asezate in insolatie permanenta pe tot parcursul zilei. Perioadele de insorire trebuie sa alterneze cu cele ce umbrire (semi-umbra).

Dupa rasarire...

Dupa ce plantutele au rasarit, acestea sunt in faza cotiledonala. Cotiledoanele sunt acele frunze mici (de obicei ovoidale), care apar primele la orice planta obtinuta din seminte. Exista plante monocotiledonate, cu un singur cotiledon (de exemplu cerealele) si dicotiledonate, cu doua cotiledoane (majoritatea speciilor de gradina  - tomate, castraveti, carciumarese...etc.). In faza cotiledonala trebuie sa avem grija ca rasadurile sa nu se alungeasca excesiv. In aceasta faza, plantele au cea mai mare tendinta de alungire. Cum prevenim alungirea? Prin expunerea la lumina si asigurarea unei temperaturi alternante - noaptea trebuie sa avem cu aproximativ 5 grade Celsius mai putin decat ziua. De aceea nu este indicat sa cultivam rasaduri pe pervaz, deasupra caloriferului. Pe langa faptul ca de obicei lumina nu este suficienta pe pervaz, caloriferul emite caldura si noaptea, iar rasadurile se alungesc. In concluzie, micile rasaduri prefera racoarea, mai ales noaptea. Atentie! Rasadurile de cucurbitacee sunt totusi ceva mai sensibile la frig. Ce sunt acelea cucurbitacee? Castraveti, pepeni, dovlecei... Ce avem de facut in continuare? Trebuie sa asteptam sa apara primele frunze adevarate. Frunzele adevarate sunt primele seturi de frunze care apar dupa cele cotiledonale.

Cand se executa repicatul?

Daca am semanat in alveole mici, trebuie sa repicam. Repicatul se realizeaza in ghivece mici (pahare). Repicatul se realizeaza la majoritatea speciilor dupa ce apare primul set de frunze adevarate. Mai multe detalii despre repicat puteti citi in acest articol: http://www.fabricadeplante.ro/repicatul-rasadurilor

Fertilizarea rasadurilor

Rasadurile nu au nevoie de fertilizare in primele zile de viata, chiar pana la aparitia frunzelor adevarate. Asta se intampla datorita faptului ca ele supravietuiesc pe baza substantelor de rezerva pe care le-au avut in interiorul semintei. Dupa primele semne de aparitie a frunzelor adevarate, trebuie sa fertilizam rasadurile cu ingrasaminte diluate in cantitati mici. Pentru plantele destinate consumului (legume sau plante aromatice), probabil vom utiliza un ingrasamant bio pentru crestere, cum ar fi Bio-Grow (detalii aici). Rasadurile de flori pot fi de asemenea fertilizate BIO. De ce? Pentru ca ingrasamintele BIO sunt mai putin agresive si nu cauzeaza acumularea de saruri in pamant. Acumularile de saruri reprezinta un factor de stress si de incetinire a cresterii plantelor, din cauza impiedicarii absorbtiei apei prin radacini.    

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
magnolia
Magnolia

Articole de gradinarit - Black Friday
Black Friday pentru gradina ta – reduceri masive la articole de gradinarit

Inmultire Passiflora prin butasi
Inmultire Passiflora (Floarea pasiunii) prin butasi

leandru
Leandrul

Închide