apr. 25, 2018
Posted by fabricadeplanteon apr. 25, 2018in Articole, Legumicultura |
1 comment
,,Bolile plantelor legumicole" (Editura Ceres) este o lucrare completa ce cuprinde o gama foarte larga de probleme ce pot fi intampinate in cadrul culturilor de legume. Cartea este extrem de utila atat pentru legumicultorii profesionisti, cat si pentru cei amatori, care au o pasiune sincera pentru gradinarit si doresc sa se perfectioneze.
Aceasta carte poate fi achizitionata de aici, cu livrare rapida (24 de ore):
http://gradinarul-amator.ro/bolile-plantelor-legumicole
Bolile plantelor legumicole - prezetare carte
Volumul ,,
Bolile plantelor legumicole" are 382 de pagini. Este structurat pe 19 capitole, reprezentand plantele sau familiile de plante pentru care sunt descriese bolile aferente.
Astfel, cartea contine urmatoarele
capitole:
- Bolile tomatelor;
- Bolile ardeiului;
- Bolile vinetelor;
- Bolile castravetilor, pepenelui galben, pepenelui verde si dovleceilor (cucurbitaceelor);
- Bolile verzei, conopidei, guliei, ridichiei si hreanului;
- Bolile cepei, usturoiului si prazului;
- Bolile morcovului, patrunjelului si pastarnacului;
- Bolile telinei si leusteanului;
- Bolile spanacului;
- Bolile bamelor;
- Bolile sparanghelului;
- Bolile tarhonului;
- Bolile mararului;
- Bolile reventului;
- Bolile scortonerei si barba caprei;
- Bolile fasolei;
- Bolile mazarii;
- Bolile sfeclei rosii;
- Bolile ciupercilor de cultura.
Fiecare capitol este format din subcapitole, in care se afla incadrate bolile, in functie de natura acestora. Astfel, pentru majoritatea capitolelor, subcapitolele sunt ,,Viroze, Bacterioze, Micoze, Micoplasmoze, Boli fiziologice".
Pentru fiecare boala descrisa, putem sa citim o mica introducere, urmata de simptomele specifice bolii. Este decris agentul etiologic (agentul declansator - ciuperca, virus, bacterie). La final, sunt prezentate masuri de prevenire si combatere. Este prezentata si o gama variata de produse chimice (pesticide) comerciale cu care pot fi combatute bolile.
Spre exemplu, mana tomatelor (o boala extrem de cunoscuta printre legumicultori) este tratata in aceasta carte dupa urmatorul model: in paragraful introductiv aflam printre altele faptul ca boala este raspandita atat in culturile de camp (in special in verile ploioase), cat si in culturile protejate (sere si solarii).
In continuare, sunt prezentate simptomele
manei tomatelor: ce parti ale plantei sunt afectate, cand apare si cum evolueaza atacul, de la primele semne si (eventual) pana la producerea de daune considerabile in cultura. Tot in acest subcapitol putem viziona si o reprezentare grafica a evolutiei bolii.
Este descris agentul etiologic - in cazul manei tomatelor este vorba de Phytophtora infestans (o ciuperca). Este descris in detaliu ciclul biologic al acestei ciuperci (conditii de iernare, de inmultire, de manifestare...).
In final sunt descrise masuri de prevenire si combatere. Ni se prezinta substantele de stropire, impreuna cu modul de aplicare a tratamentului.
Fiecare boala este descrisa in detaliu, dupa modelul prezentat mai sus.
La sfarsit, cartea contine planse color, in care sunt ilustrate simptomele principalelor boli care ataca speciile legumicole.
In concluzie, ,,
Bolile plantelor legumicole" este o carte de referinta, care nu ar trebui sa lipseasca din bibliotecile cultivatorilor de legume.
Lasa un comentariu
Mi-ar placea sa am si eu aceasta carte,este interesante