search

top

Passiflora – origine, denumire, specii si cultivaruri

Passiflora edulis flavicarpa - floare si fruct necopt

Passiflora edulis flavicarpa - floare si fruct necopt

Apartinand familiei Passifloraceae, Passiflora este o planta urcatoare, perena in zonele calde. Florile acesteia au un aspect foarte spectaculos. Exista o multitudine de specii si cultivaruri foarte frumoase. Numele acestei plante are insa o poveste interesanta. A fost dat de catre misionarii catolici din America de Sud, cu foarte multi ani in urma. ,,Passio" (cuvant latinesc) inseamna ,,suferinta", asociata in cazul acesta cu suferintele indurate de Iisus, iar ,,flos" inseamna ,,floare". In ochii misionarilor, configuratia florii de Passiflora a devenit un simbol al crucificarii Mantuitorului. Filamentele circulare alea florii reprezinta coroana de spini, cele 5 petale si 5 sepale reprezinta cei 10 apostoli (mai putin Petru, care s-a lepadat de Hristos si Iuda, care l-a tradat). Stigmatele reprezinta cuiele cu care a fost crucificat, iar anterele reprezinta ranile provocate. In plus, carceii plantei au fost asociati cu biciurile cu care Iisus a fost batut pe Golgota, iar frunzele cu aspect palmat reprezinta mainile intinse ale multimii.
Passiflora edulis flavicarpa (Maracuja)- fructe coapte

Passiflora edulis flavicarpa (Maracuja)- fructe coapte

Passiflora edulis produce fructe galbene sau pupurii, in forma de ou, denumite si ,,fructul pasiunii". Passiflora edulis flavicarpa este cultivata pentru fructele galbene, delicioase. ,,Edulis" inseamna ,,comestibil", ,,flavus" inseamna ,,galben" si ,,carpus, carpa, carpum" inseamna ,,fruct". Iata cate informatii ne ofera denumirea plantei din limba latina. Aceasta specie, originara din America de Sud, mai este denumita si maracuya (maracuja).
Passiflora caerulea - albastrul cerului

Passiflora caerulea - albastrul cerului

In zonele mai reci, plante de Passiflora ceva mai rezistente sunt cultivate pentru florile foarte decorative. De obicei, acestea produc fructe spre sfarsitul sezonului. Insa consumul acestor fructe poate produce probleme la stomac, mai ales daca acestea nu sunt foarte coapte. Specii foarte populare de Passiflora decorativa sunt P. caerulea (Passiflora albastra obisnuita) si P. incarnata. ,,Caeruleus, caerulea, caeruleum" inseamna albastrul cerului, iar ,,incarnatus, incarnata, incarnatum" reprezinta ,,culoarea carnii". Ambele sunt destul de rezistente la frig, daca sunt cultivate in locuri mai adapostite. In conditiile din Romania, orice planta de Passiflora ar trebui mutata la temperaturi pozitive pe perioada iernii. Nu trebuie sa lipseasca lumina! Atentie mare unde o pozitionati in casa, pentru ca planta poate sa se usuce daca nu are suficienta lumina. Mai multe detalii despre ingrijirea Passiflorei veti gasi aici: http://www.fabricadeplante.ro/floarea-pasiunii-passiflora-ingrijire

2 Responses to “Passiflora – origine, denumire, specii si cultivaruri”

  1. anghelus niculae spune:

    De ce florile nu fructifica?Am doua soiuri caerulea si victoria,au multe flori care dupa ce se deschid frumos cad fara sa fructifice.

  2. Cornel Bilica spune:

    Salut. Are cineva de vanzare un pui de passiflora edulis? Sau puteti sa imi ziceti si mie unde gasesc de cumparat?

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
colocasia-urechea-elefantului-ingrijire
Colocasia – Urechea elefantului – Ingrijire

Sosele cu panouri solare
Soselele solare ar putea alimenta cu energie toata America

Locatiile Fabrica de Plante 2025

Articole de gradinarit - Black Friday
Black Friday pentru gradina ta – reduceri masive la articole de gradinarit

Închide