search

top

Inmultirea orhideelor – cum sa inmultim orhideele?

inmultirea orhiideelor, metode de inmultire Inmultirea orhideelor este un subiect de interes, cu atat mai mult cu cat procedeul nu este chiar atat de simplu pentru un gradinar amator. Urmand pasii corecti de inmultire, veti obtine insa rezultate care va vor aduce multumire sufleteasca si orhidee sanatoase si frumoase. Ca sa putem intelege si practica inmultirea orhideelor din colectia noastra, trebuie intai de toate sa ne familiarizam cu cativa termeni ce privesc alcatirea lor:  Radacini aeriene: sunt radacinile orhideelor care se dezvolta la suprafata substratului;  Bulb posterior: este un pseudobulb vechi cel ma des lipsit de frunze care poate fi stimulat sa regenereze;  Bractee: frunze modificate, deseori foarte colorate care cresc in jurul florilor;  Clone: plante noi rezultate in urma inmultirii vegetative (butasire si divizare) si nu prin seminte;  Epifita: plante, neparazita care se fixeaza cu ajutorul radacinilor de tulpinile altei plante; Labelum: petala modificata, care, adesea pe langa forma sa ce difera de a celorlalte petale, are si alta culoare si diverse ornamente (puncte, dungi, pete, etc); Meristeme: tesuturile plantei, care asigura cresterea; Pseudobulb: un bulbil aflat in crestere care retine apa si substantele nutritive;  Rizomi: parti orizontale de radacina, modificate;  Terestre: care cresc direct pe sol;

Metode de inmultire a orhideelor

Spre deosebire de alte plante de interior care se pot inmulti usor prin seminte, inmultirea este destul de dificila in cazul orhideelor deoarece semintele lor sunt foarte mici si fragile. Ele nu au deloc rezerve de hrana iar micile plantute pe care le genereaza sunt foarte sensibile la boli. Pentru a obtine rezultate pozitive semintele se pun la germinat in recipiente se sticla, inchise ermetic si aseptice, in solutii nutritive speciale si la temperaturi bine stabilite. Pe langa acestea, semintele sunt si greu de strans acasa avand in vedere faptul ca exista unele orhidee care infloresc 4-5 ani la rand si abia apoi produc seminte. Datorita acestor aspecte, de multe ori amatorilor le ramane de abordat doar divizarea, ca metoda de inmultire a orhideelor preferate.

Inmultirea orhideelor prin divizare

 Divizarea orhideelor se realizeaza, in speta ca o divizare obisnuita, numai ca necesita mult mai multa consideratie, delicatete si mult mai multa atentie trebuie acordata noilor plantute, foarte sensibile si firave. Aceasta deoarece orhideele sunt plante carora nu le place sa fie deranjate, fapt pentru care si transplantarea lor este indicata la 2-3 ani, doar atunci cand, practic, nu mai incap in ghiveci. In intreaga lume, pentru inmultirea orhideelor la scara mare si obtinerea hibrizilor, se aplica diverse metode, extrem de precise cum ar fi cultura tesuturilor meristematice care sunt raspunzatoare de crestere, pe medii speciale. Meristemele sunt celule din varfurile de crestere ale plantelor, care manifesta proprietatea de totipotenta - posibilitatea unei celule de a forma o noua planta identica cu cea mama. Inmultirea prin meristeme (celule meristematice) se pate face la scara mare in laboratoare si are unele avantaje, precum evitarea proliferarii virusurilor, care pot distruge o intreaga cultura, fara drept de apel. Exista o adevarata industrie de obtinere a orhideelor si hibrizilor pentru flori, prin metode laborioase, din seminte tratate si crescute in anumite conditii.

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Crizanteme de vanzare (foarte mari) 2025

Cumpara flori online in Bucuresti
Cumpara flori online – Bucuresti

planificare gazon
Gazon-planificare

Blumat - irigare automata ghivece de apartament si balcon
Sisteme de irigare automata a ghivecelor din balcon si apartament

Închide