search

top

S-a inventat robotul de recoltat ardei din sera

Robotul agricol de recoltat fructe coapte intr-un mod complet autonom este rezultatul proiectului european FP7, ,,Clever robots for crops", ,,CROPS", ce este coordonat de vestita universitate Wageningen, din Olanda. Dupa 3,5 ani de cercetare, asamblarea finala a acestui robot a fost realizata. In acest articol voi folosi denumirea de ,,fructe" pentru ardei. Botanic este corect; atat merele, ciresele, cat si tomatele, ardeii, castravetii sau bamele sunt fructele plantelor pe care se dezvolta.

Functionarea robotului de recoltat

Robot de recoltat ardei in seraRobotul de recoltat ardei este compus dintr-o platforma purtatoare, pe care se afla un brat electric, la care este atasat un dispozitiv care apuca fructul si ii taie pedunculul (codita cu care fructul se ataseaza de planta). Pe langa acestea, in componenta robotului mai intra si un compresor pneumatic, computerul si partile electronice, impreuna cu senzori pentru detectia fructelor si a obstacolelor. Localizarea fructelor coapte se face in doi pasi. Intai, sunt facute doua poze cu o portiune din cultura de ardei, folosind doua camere foto diferite (montate pe robot). Una dintre camere este color. Imaginile sunt compuse de catre calculator, astfel incat se obtin informatii legate de culoarea fructelor (coapte sau nu) si de asezarea lor in spatiu - informatii 3D. Dupa asezarea bratului robotic in fata fructului ce va fi recoltat, o alta camera 3D recalculeaza pozitia ardeiului, cu un nivel foarte mare de precizie. Ulterior, fructul este apucat de bratul robotic si pedunculul acestuia este taiat de catre robot.

Proiectul CROPS

In proiectul CROPS participa paisprezece parteneri din zece tari. Acest proiect se axeaza pe dezvoltarea de noi tehnici pentru senzori, brate robotizate si algoritmi de calcul, cu aplicatie in agricultura.

Robotul agricol de recoltat ardei - VIDEO

Iata si un mic videoclip in care este prezentat modul de lucru al robotului agricol de recoltat ardei:

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Cires pe portaltoi Gisela 5.
In vizita la Institutul de Pomicultura Pitesti – Maracineni (VIDEO)

gazon-avantaje
Gazon-avantaje

repicatul rasadurilor
Repicatul rasadurilor 2024

Locatiile Fabrica de Plante 2024

Închide