search

top

Masura moderna de combatere a secetei

Desi poate sa para o pacaleala, in Mexic s-a descoperit o pudra (asemanatoare zaharului), care combate seceta foarte eficient si cu rezultate dovedite. Este vorba de ,,Solid Rain", inventia unui inginer chimist mexican, Sergio Jésus Rico Velasco. Inspiratia acestuia a venit de la scutecele bebelusiolor, care pot sa absoarba cantitati mari de lichid. Combaterea seceteiSolid Rain este un polimer ce are capacitati foarte bune de absorbtie a apei. Se numeste poliacrilat de potasiu si poate sa absoarba un volum de apa de 500 de ori mai mare decat volumul sau initial. 10 grame de Solid Rain pot absorbi un litru de apa. Dupa ce pudra este saturata cu apa, se transforma intr-un gel translucid. Dupa absorbtie, apa este retinuta de acest polimer chiar si un an, fara sa se evapore. Cand gelul este introdus in sol, apa este pusa la dispozitia radacinilor plantelor.

Rezultatele metodei mexicane de combatere a secetei

Guvernul mexican a testat aceasta masura moderna de combatere a secetei timp de un sezon, iar rezultatele au fost uimitoare. S-au inregistrat sporuri de recolta de pana la 300%. Sa vedem cateva exemple:
  • la ovaz: 2500 kg/ha fara ,,Solid Rain"  - 5000 kg/ha pe terenul in care s-a folosit ,,Solid Rain"
  • la floarea soarelui: 1000 kg/ha fara ,,Solid Rain" - 3000 kg/ha cu ,,Solid Rain"
  • la fasole: 45o kg/ha fara ,,Solid Rain" - 3000 kg/ha cu ,,Solid Rain"
,,Solid Rain" se vinde in Mexic de peste 10 ani, dar la nivel mondial nu a devenit cunoscut - probabil datorita nepromovarii. Incepand din aceasta toamna (2013), va fi vandut si in Statele Unite ale Americii. Alt avantaj al acestui produs este faptul ca impiedica spalarea mineralelor in profilul de sol. In mod normal, odata cu fiecare udare, mineralele sunt translocate de catre apa in straturile profunde ale solului. Dezavantajele acestui proces sunt duble: radacinile plantelor nu mai ajung sa absoarba aceste minerale, iar odata cu aceasta migratie, ingrasamintele pot sa ajunga in panza freatica, pe care o polueaza. Acest produs inca nu a ajuns in Romania. Cred ca va mai dura ceva timp pana cand va ajunge aici, dar va fi interesant de vazut si testat in agricultura noastra, care sufera din ce in ce mai mult din cauza lipsei sistemului national de irigatii. De asemenea, cred ca este un pas inainte si pentru iubitorii de plante de apartament. Vom putea pleca linistiti in concediu, fara a ne face griji in legatura cu plantele din ghiveci, care asteapta sa fie udate. Iata si o filmare in care se pot observa proprietatile ,,Solid Rain":
Autor: Alexandru Mihaescu

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
planificare gazon
Gazon-planificare

Zambile de vanzare – 2024

Tanar fermier
Tinerii, dornici sa devina fermieri

Petunii curgatoare de vanzare (2024)

Închide