search

top

In vizita la Institutul de Pomicultura Pitesti – Maracineni (VIDEO)

Institutul de Pomicultura Pitesti MaracineniVizita la Institutul de Pomicultura Pitesti - Maracineni a fost una foarte placuta. Am ajuns acolo pe 7 noiembrie, intr-o zi superba de toamna. La inceputul vizitei am fost primiti in sala de sedinte a Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti - Maracineni (ICDP). Acolo am asistat la o prezentare legata de situatia pomiculturii din Romania. Prezentarea a fost sustinuta de dl. Dr. Ing. Nicolae Tanasescu. Am putut sa observam ce a insemnat pomicultura autohtona inainte de Revolutie, declinul acesteia din anii '90 si 2000, pentru ca mai apoi sa ajungem la concluzia ca Romania are un potential imens in acest sector. Fie ca este vorba de pomii fructiferi sau de arbustii fructiferi (afin, mur, coacaz, zmeur, agris...etc), oportunitatile sunt destul de mari pentru cei care doresc sa intre in productie. In plus, programul de reconversie din pomicultura (2014 - 2020) este asteptat si se doreste a fi impulsul de care este nevoie pentru dezvoltarea productiei de fructe romanesti. Ramane de vazut cat de bine va fi implementat in Romania acest program pus la punct de autoritatile romane si europene, cu consultarea expertilor romani din pomicultura (cercetatori, profesori, producatori).

Livada Institutului de Pomicultura Pitesti - Maracineni

Prun - forma de coroana fus.

Prun - forma de coroana fus.

In continuarea, am iesit in livada, acolo unde ii sta bine pomicultorului. Am asistat la taieri de fructificare la prun, pe formele de coroana fus (nu este in video) si vas ameliorat (detalii in video). De asemenea, am vazut o cultura super intensiva de mar, impreuna cu lucrarea de taieri pentru forma de coroana fus. Dupa cum ne-a explicat dl. Dr. Ing. Nicolae Tanasescu, foarma de coroana fus este cea mai potrivita pentru culturile super intensive.
Cires pe portaltoi Gisela 5.

Cires pe portaltoi Gisela 5.

Am avut ocazia sa vedem o frumoasa cultura super intensiva de cires, altoit pe celebrul (si apreciatul) portaltoi Gisela 5. Judecand aspectul si garnisirea cu muguri de rod a acestor ciresi, am inteles faptul ca un portaltoi preformant face ,,echipa" buna cu o tehnologie bine aplicata (taieri, tratamente, fertilizari, udari), rezultatele fiind de exceptie. Am fost placut impresionati de culturile de arbusti fructiferi. ,,Piesa de rezistenta" a fost o cultura de afin, care arata foarte bine chiar si la varsta de aproape 40 de ani!
Afin - plantatie de 40 de ani,

Afin - plantatie de 40 de ani,

Ulterior, ni s-a prezentat depozitul de fructe (cu atmosfera controlata), al statiunii de cercetare. Institutul detine zeci de hectare de pomi fructiferi pe rod si de aceea este nevoie si de un depozit de fructe pe masura.

Laboratorul de microinmultire a plantelor

Laborator de microinmultire a plantelor

Laborator de microinmultire a plantelor

Dupa vizita in camp si la depozitul de fructe, vizita a continuat cu sectorul de microinmultire a plantelor. Aceasta ,,chirurgie" vegetala se desfasoara in conditii stricte de igiena, folosind doar echipament sterilizat. Nu este greu de inteles de ce se intampla asta. Odata patrunse in acest mediu, un virus, o bacterie sau o ciuperca pot compromite loturi de mii sau zeci de mii de plante multiplicate in laborator. Vizita in aceasta zona a fost ghidata de d-na. Dr. Ing. Catita Plopa. Vizitarea Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti - Maracineni ne-a convins ca avem in tara profesionisti cu experienta, care pot pune umarul la relansarea productiei locale de fructe. Multumim Institutului de Pomicultura Pitesti - Macacineni si in special d-nei Dr. Ing Catita Plopa si d-lui Dr. Ing. Nicolae Tanasescu pentru primire si pentru rabdare.

One Response to “In vizita la Institutul de Pomicultura Pitesti – Maracineni (VIDEO)”

  1. militaru ion spune:

    doresc sa infiintez o plantatie de par de iarna in cultura superintensiva in com Leordeni-Arges de 5 ha pe tuluzuri

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
fabrica-de-plante-asia-04
Fabricile de plante, o solutie posibila

Vintest 2013
Vintest 2013, rafinament „Fabricat in Romania”

Ingrijirea Muşcatelor peste iarnă 2024

Depozit de fructe, cu atmosfera controlata
Depozit de fructe proaspete, cu atmosfera controlata (VIDEO)

Închide