search

top

Beneficiile utilizarii de CO2 in culturile de interior (indoor)

Daca intrati intr-o sera performanta (in special in cele hidroponice), veti observa ca pe langa apa si nutrienti, plantele primesc si dioxid de carbon (CO2). Avand in vedere beneficiile pe care acest gaz le aduce plantelor, ar fi si pacat sa nu se profite de faptul ca plantele sunt cultivate in interior, iar nivelul de CO2 poate sa fie dirijat de catre cultivator. De asemenea, dioxidul de carbon este utilizat si de catre horticultorii amatori, care cultiva plante in solarii mici. Dioxidul de cabon (CO2) este folosit de plante in fotosinteza, un proces cunoscut de toata lumea, in care plantele transforma energia solara in enrgie chimica, pe care o depoziteaza in diverse forme (spre exeplu sub forma de zaharuri), pentru a-si putea alimenta metabolismul. Fotosinteza necesita atat apa, cat si CO2, iar rezultatele constau in compusi energetici pentru planta, Carbon (folosit de planta inclusiv la producerea de fructe sau legume) si un surplus de oxigen, care este eliberat in atmosfera si consumat de noi, in respiratie. Carbonul din componenta dioxidului de carbon (CO2) este utilizat pentru a construi materie vegetala - acest carbon este baza chimiei organice, piatra de temelie a vietii pe pamant. Datorita faptului ca suplimentam concentratia de carbon din mediul de crestere al plantelor, recolta poate sa se mareasca si cu aproximativ 30%.
CO2 folosit la plante

Diferenta intre rasaduri crescute in atmosfera cu concentatii diferite de dioxid de carbon (CO2): 450 parti pe milion (PPM) si 1270 PPM.

Concentratii acceptate de dioxid de carbon (CO2)

Chiar daca este benefic pentru cultura plantelor, dioxidul de carbon nu trebuie sa depaseasca un anumit nivel in camera de cultura. Studiile au aratat ca un nivel de 1300-1500 de parti pe milion (PPM) ofera cea mai importanta crestere cantitativa a recoltei. Un nivel prea scazut de CO2 (200 PPM sau mai putin) poate stopa cresterea plantei sau o poate conduce spre o moarte sigura, din cauza lipsei de alimentare cu carbon - element vital. De asemenea, concetratiile atmosferice de peste 2000PPM pot ucide atat plantele, cat si omul. Nivelurile normale de CO2 in atmosfera se situaza in jurul valorii de 390PPM. Aceste este un nivel sigur pentru supravietuirea omului si plantelor. Aerul expirat de om are o concetratie de dioxidi de carbon de aproximativ 400PPM - un pic mai ridicata fata de concentratia din atmosfera. Iata de ce este bine sa stam ziua in preajma plantelor: le ajutam in nutritia cu dioxid de carbon.

Generarea de CO2 in mediul de cultura

Dioxidul de carbon este adus in atmosfera terestra in mod natural de catre vulcanii de suprafata sau cei submarini, respiratia animalelor (inclusiv a omului) si din diverse procese de combustie. Ca sa suplimentam artificial concentratia de CO2 din atmosfera, putem utiliza urmatoarele metode:

Gheata carbonica

Una dintre cele mai simple metode de generare de CO2. Putem suspenda gheata carbonica deasupra plantelor. Dioxidul de carbon, fiind mai greu decat oxigenul, va cobori la nivelul plantelor. Asta poata sa ajute si la racirea camerei, daca sunt probleme cu supraincalizea. Este insa destul de dificil sa controlam cantitatea de CO2 eliberata de gheata carbonica.

Tuburile de CO2

Dioxidul de carbon comprimat poate fi adus in camera de cultura in tuburi (canistre metalice) si apoi eliberat, in functie de necesitati. Este adevarat, costurile sunt mai ridicate, dar exista un control continuu asupra eliberarii de CO2 si asupra concentratiei de CO2 din camera de cultura. Tuburi de CO2 se gasesc aici: tuburi CO2.

Generatoare organice de CO2

Acestea sunt cutii in care se gasesc ciuperci ce consuma oxigen, eliberand in schimb dioxid de carbon (inversul fotosintezei). Aceasta metoda nu coboara temperatura din camera de cultura. Pe piata din Romania se gasesc generatoare organice de la CO2 Boost (vezi produsul aici), care sunt compuse din cutii ce contin ciupercile generatoare de CO2 si distributori de CO2 pentru fiecare planta (un mic ventilator si furtune subtiri). Acestea pot asigura un nivel de aproximativ 1000 PPM de CO2 per planta, timp de 90 de zile. Dupa aceasta perioada, rezerva este consumata si trebuie achizitionata alta, ca aceasta: rezerva CO2. Iata si un film de prezentare pentru generatorul CO2 Boost:

Controlul concentratiei  de CO2

Este foarte important sa monitorizam in permanenta nivelul de CO2 din camera de cultura. Cu un senzor de CO2 putem rezolva problema monitorizarii. Ventilatia este una dintre problemele pe care le intampinam in managementul concentratiei de CO2. Cu cat aducem in camera de cultura indoor mai mult aer proaspat de afara, cu atat va fi mai scazuta concetratia de dioxid de carbon din camera. Daca se face iluminare cu lampi de cultura (HPS sau MH), care genereaza multa caldura, acestea trebuie sa fie ventilate. Trebuie sa ne asiguram ca ventilatorul nu aduce aer de afara, ci face parte dintr-un sistem inchis, care va mentine concentratia optima de CO2. Suplimentarea nivelului de CO2 aduce sporuri de recola sau o inflorire mai bogata. Trebuie sa ne asiguram de faptul ca plantele primesc o nutritie minerala optima si un nivel mai ridicat de dioxid de carbon. Desigur, atat nutritia minerala, cat si nivelul de CO2 trebuie sa fie sporite doar in momentul in care nivelul de lumina este destul de ridicat. In lipsa luminii suficiente, fotosinteza se deruleaza la un nivel destul de scazut. Din aceasta cauza, planta nu asimileaza foarte multi nutrienti sau CO2 - pentru ca nu are nevoie. Daca nu asiguram in primul rand lumina suficienta, risipim bani degeaba pe nutrienti si generatoare de CO2.

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Depozit de fructe, cu atmosfera controlata
Depozit de fructe proaspete, cu atmosfera controlata (VIDEO)

Legalizare Cannabis Uruguay
Uruguay este prima tara care aproba cultivarea, distribuirea si consumul de cannabis

Afin roz - Pink Lemonade
Afinul roz „Pink Lemonade”, la moda in gradinile occidentale

Plectranthus Ciliatus 2024

Închide