search

top

Taierea trandafirilor – sfaturi

Taierea trandafirilor

taierea trandafirilor Exista multe tipuri si varietati de trandafiri. Ele necesita taieri la momente diferite si prin metode diferite. Puteti folosi tabelul de mai jos drept ghid. Va recomandam parcurgerea acestui articol, punand accent pe capitolele in care se regasesc tipurile de trandafiri carora intetionati sa le efetuati taieri.
Ghid de tundere la trandafiri Ianuarie Februare Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septem brie Octombrie Noiembrie Decembrie
Acoperitori

X

Cu flori mari

X

X

X

X

X

X

X

Sub forma de gard viu

X

X

Urcatori

X

X

X

X

X

Miniaturi

X

X

Standard

X

X

Floribunda

X

X

X

X

X

X

X

Lastari lacomi *

X

X

X

X

X

X

*) Toate tipurile de tradafiri pot dezvolta lastari lacomi. Vedeti instructiunile de mai jos.
 • Trandafiri acoperitroi
 • Trandafiri cu flori mari
 • Trandafiri pentru garduri vii
 • Trandafiri urcatori
 • Trandafiri miniaturali
 • Trandafiri standard
 • Trandafiri floribunda
*)Lastari lacomi Toate tipurile de trandafiri pot dezvolta lastari lacomi. Ei sunt lastari salbatici rasariti din radacinile unui trandafir altoit. El trebuie indepartat in intregime, deoarece priveaza planta de o cantitate semnificativa de seva, producand flori fara o valoare estetica semnificativa.
Lastar lacom la trandafir

Lastar lacom la trandafir

Taierea trandafirilor acoperitori

Taieri in martie Trandafirii acoperitori nu au nevoie de tunderi propriu zise. Indepartati uscaturile si crengile degerate peste iarna si este suficient. Taieri de vara Pe timpul lunilor de vara se indeparteaza orice lastar lacom sau nepotrivit.

Taierea trandafirilor cu flori mari

Taieri in februarie sau martie Trandafirii cu flori mari pto fi taiati in februarie sau martie, in functie de vreme. Nu e o idee buna sa-i tundeti pe ger pentru ca vor ingheta. La momentul potrivit, indepartati uscaturile si crengile degerate pana la lemn verde. Nu lasati mai mult de cinci crengi pe planta sau sa nu aiba toate aceeasi dimensiune. Taiati crengile pana la 5-7 muguri catre baza. Taietura se aplica de preferat deasupra unui mugure orientat catre exterior. Folositi o foarfeca de gradina. Taieri de vara Taierea de vara la trandafiri ineamna indepartarea uscaturilor si florilor trecute. Cu cat sunt mai multe indepartate cu atat se va stimula o noua inflorire.  Acest lucru se aplica in mod deosebti la trandafirii cu flori mari. Indepartarea florilor trecute opreste planta sa mai consume energie cu dezvoltarea semintelor. Scurtati ramurile florifere pana la primele frunze. Unele flori de trandafiri se conserva prin uscare fiind ulterior folosite pentru decoratiuni. Acestea nu se taie. Tundere in octombrie si noiembrie  Toamna tarziu dupa inflorire puteti sa cosmetizati usor tufele, insa nu foarte scurt. Ramurile taiate prea scurt pot sa inghete peste iarna. Trandafiri pentru garduri vii Tundere in februarie-martie Februarie si martie sunt lunile ideale in care puteti sa rariti trandafirii pentru garduri vii. Taiati crengile batrane sau scurtati intregul gard viu pana la 40 m de sol. Orice creanga deteriorarata peste iarna se indeparteaza tot in martie. Nu se recomanda indepartarea florilor trecute la trandafirii de gard viu pentru ca fructele care se formeaza au mare valoare decorativa.

Taierea trandafirilor urcatori

Taieri in februarie-martie Trandafirii urcatori nu au nevoie de taieri in primii cativa ani dar la un moment dat vor necesita tundere pentru ca vor deveni foarte inalti si dezordonati. Foliajul atractiv si florile simpatice se vor dezvolta din ce in ce mai sus in timp ce baza tufei va deveni cheala.  Ca sa nu se intample acest lucru taiati cateva crengi principale pana la trei muguri de la baza, adica pana la 30-40 cm de sol in fiecare an. Selectati ramurile pentru tundere de pe toata suprafata plantei pentru ca asa veti incuraja aparitia de cresteri noi. In trei ani de astfel de tunderi veti avea o planta reintinerita complet. Ramurile uscate se indeparteaza primavara devreme. Ramurile laterale care au inflorit deja in anul anterior se scurteaza pana la 2-3 cm de tulpina principala. Nu indepartati lemnul verde pentru ca el va produce flori. Taiati ramurile principale cam o treime. Taieri de vara Taierile de vara de vara la trandafiri inseamna indepartarea florilor trecute. Cu cat sunt mai atent indepartate cu atat tufele vor produce alte flori. Aceasta tundere previne formarea fructelor si a semintelor cu care planta isi copnsuma din energie. Scurtati tulpinile pana la primele frunze. Trandafiri miniaturali Tunderi in februarie- martie Si trandafirii miniaturali beneficiaza de tunderile de primavara. Asa plantele raman tinere si viguroase. Tunderile de vara Tunderea de vara la trandafiri inseamna indepartarea florilor trecute. Cu cat sunt mai atent indepartate cu atat tufele vor produce alte flori. Aceasta tundere previne formarea fructelor si a semintelor cu care planta isi consuma din energie. Scurtati tulpinile pana la primele frunze.

Trandafiri standard

Taieri in februarie-martie Pentru cele mai bune rezultate lasati cinci ramuri principale dupa tundere. Taiati ramurile groase pana la al saptelea mugure de jos, iar cele mai subtiri pana al cincilea. Cel mai inalt mugure este de preferat sa aiba orientare exterioara. Puteti de asemenea sa indepartati in martie crengile afectate de ger. Taierile de vara Tunderea de vara la trandafiri inseamna indepartarea florilor trecute. Cu cat sunt mai atent indepartate cu atat tufele vor produce alte flori. Aceste taieri previn formarea fructelor si a semintelor cu care planta isi consuma din energie. Scurtati tulpinile pana la primele frunze.

Trandafiri floribunda

Taieri in februarie si martie Trandafirii floribunda pot fi tunsi in februarie sau martie in functie de vreme. Nu e o idee buna sa efectuati taierile pe ger pentru ca pot sa inghete. La momentul potrivit indeparatati toate crengile uscate sau afectate de iarna, pana la lemn verde. Va recomandam sa nu lasati mai mult de cinci lastari pe o planta.Daca sunt mai multe crengi se recomanda sa aiba dimensiuni diferite. Taiati crengile groase pana la al saptelea mugure de jos, iar crengile mai subtiri pana la al cincilea mugure de jos. De preferat mugurele situati cel mai sus sa aiba orientare catre exterior asa incat noile cresteri sa fie aerisite. Pentru tunderea trandafirilor folositi foarfeci de gradina. Taierile de vara Taierile de vara la trandafiri inseamna indepartarea florilor trecute. Cu cat sunt mai atent indepartate cu atat tufele vor produce alte flori. Aceasta tundere previne formarea fructelor si a semintelor cu care planta isi consuma din energie. Scurtati tulpinile pana la primele frunze. Anumite varietati sunt alese tocmai pentru fructele lor decorative. In mod evident, in aceste cazuri, florile nu se indeparteaza de pe tulpini. Taieri in octombrie si noiembrie Daca doriti sa cosmetizati usor tufa inainte de iarna, puteti face acest lucru toamna, dupa ce perioada de inflorire s-a incheiat. Trandafirii flroibunda nu se taie scurt pentru ca pot sa inghete peste iarna. Ocazional portaltoiul produce lastari lacomi. Ei nu vor produce flori frumoase, sunt practic lastari salbatici, asa ca trebuie indepartati complet. Taiati lastarii cat mai aproape de tulpina cu putinta. Frunzele lastarilor salbatici (lacomi) arata diferit in comparatie cu cei de la altoi (cei pe care ii doriti), asa ca sunt usor de identificat.

2 Responses to “Taierea trandafirilor – sfaturi”

 1. Sfaturi extrem de pretioase ! O rugaminte: daca vreau un gard viu din trandafiri, la ce distata [minima] e bine de plantat? Trandafirii sunt din cei de „soi”, adica cu flori frumoase, mari [rosu inchis, galben], dar vreau sa ramana, cat se poate, la fel de dupa „inghesuiala”. O mentiune: solul nu e grozav, asa ca am dat mai multi bani pe pamant, dacat pe plante: e un sol argilo-nisipos, pe care l-am fertilizat des cu gunoi de grajd si ingrasamant de la magazinele de profil. V-as ramane recunoscator daca m-ati ajuta. Cu respect, Dan

  • Sere Fabrica de Plante spune:

   Buna seara!

   Sunt foarte multe specii de trandafiri, sunt soiuri care ramifica foarte mult, deci se vor planta la distante mai mari, alte soiuri care ramifica mai putin vor avea nevoie de distante mai mici de plantare…

   Atasez cateva soiuri care se preteaza bine pentru gard viu:

   Cele mai bune soiuri care prospera in aproape orice situatie, fiind spinoase si complet impenetrabile, sunt:

   Hyde Hall, Wild Edric si Tam O’Shanter. Plantati la 0.75-1m distanta pentru un gard viu cat mai compact.

   O seara minunata!

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Vinca curgatoare 2021

passiflora floarea pasiunii
Floarea pasiunii | Passiflora | Ingrijire

muscate de vanzare
Muscate de vanzare, direct din Fabrica de Plante (2021)

fotografiere flori
Fotografierea florilor

Închide