search

top

Repicatul rasadurilor 2024

Repicatul - lucrare de rarire pentru rasaduri de legume, flori. Repicare rasaduri.

Lucrarea de repicat (repicare) se aplica multor plante de cultura (legume - tomate, flori etc.), in faza de rasad.

repicatul rasadurilor

Rasad de Tagetes patula (Craita) este pregatit sa fie repicat intr-un ghiveci (dreapta). Va fi introdus in pamant pana la primele frunze, realizandu-se pentru asta ciupirea radacinii si ingroparea sub forma de bucla - descrise mai jos.

Operatiunea de repicat reprezinta transferul tinerelor rasaduri din locul in care au fost semanate semintele (semanatura deasa - in ladite sau placi alveolare) in sol sau in ghivece. Este practic o lucrare de rarire a rasadurilor.
repicat rasaduri

Rasadurile in semanatura deasa, inainte de repicat.

Probabil multa lume se intreaba ce avantaje are repicatul. In primul rand trebuie mentionate avantajele logistice. Realizand semanaturi dese, in primele saptamani de viata rasadul va fi tinut in spatii incalzite de dimensiuni mai mici. Lucrarea de repicat este necesara pentru ca rasadurile sa dispuna de un spatiu suficient pentru nutritie. De asemenea, prin repicat se asigura si lumina sufiecienta pentru fiecare rasad. In seamanatura deasa rasadurile incep sa se umbreasca unele pe celelalte, iar asta afecteaza grav calitatea materialului vegetal. In acelasi timp, prin repicat se asigura o ventilatie adecvata a rasadurilor. In lipsa ventilatiei se pot dezvolta boli de natura fungica (ciuperci).  
repicat rasaduri

Rasadurile repicate in ladita cu pamant.

  In faza de semanat substratul (pamantul) nu trabuie sa fie bogat in substante, deoarece samanta porneste in vegetatie pe baza substantelor de rezerva pe care le are inmagazinate (in endosperm). In schimb, substratul in care se realizeaza repicarea trebuie sa fie bogat in elemente minerale, deoarece in aceasta faza substantele de rezerva ale plantulei sunt epuizate. In momentul repicatului trebuie sa avem in vedere urmatoarele lucruri: -ciupirea radacinilor rasadului - se rupe manual, cu grija, radacina, pe o portiune de aproximativ 1/3. Acest lucru va determina o ramificare mai bogata a radacinii. ATENTIE!! In aceasta faza si in general in operatiunea de repicat trebuie evitata atingerea excesiva a radacinilor, deoarece acestea au perisori radiculari extrem de fragili, iar distrugerea acestora poate duce la distrugerea rasadului, care se va afla in imposibilitatea de a mai absorbi apa si substante minerale. Asa ca in timpul ciupitului incercati sa nu atingeti decat portiunea de radacina ce va fi indepartata.
ciupire rasad

Ciupirea radacinii rasadului. Incercati sa atingeti cat mai putin cu mana radacinile!

  -selectarea materialului vegetal pe marimi - vom repica rasadurile in functie de marime - plantele mari cu plante mari, iar cele mici cu cele mici. Daca le-am amesteca la intamplare, plantele mai mari ar elimina rapid pe cele mici din lupta pentru lumina. -se vor elimina rasadurile bolnave, rupte, anormale... Momentul optim pentru repicat este atunci cand rasadul a format 1-2 frunze ADEVARATE (nu cotiledoanele, care apar primele la rasarire). Nu se executa lucrarea de repicat in faza de cotiledoane - decat in cazur unor anumite specii, foarte rar. Ca interval de timp, repicatul se realizeaza la aproximativ 2-3 saptamani de la rasarire. La unele plante cu o crestere mai lenta, repicatul se poate realiza si la 4-8 saptamani - de ex Begonia. In principiu, trebuie asteptata aparitia frunzelor adevarate. Din punct de vedere practic, se repica atunci cand plantele din semanatura deasa incep sa se atinga, sa se umbreasca reciproc si sa se alungeasca, in lupta pentru lumina. Cand se intrunesc aceste conditii este bine sa realizam repicatul, indiferent de stadiul de vegetatie sau de timpul de la plantare. Aceste situatii se intalnesc atunci cand semanatura a fost realizata mult prea des. Pamantul in care s-a semanat se uda cu o zi inainte de repicat, pentru a fi mai maleabil. Rasadul se scoate treptat din semanatura deasa, prin introducerea unei palete sub radacini. NU SE SMULGE! Spatiile / ghivecele de repicat se pregatesc cu o zi inainte de realizarea repicatului - se uda foarte bine, pentru ca in momentul realizarii lucrarii de repicat pamantul sa poata fi mai usor de manevrat (realizarea orificiilor de plantare, acoperirea radacinilor rasadurilor).
repicat rasaduri

Ghivecele in care se repica au fost pregatite si udate din abundenta cu o zi inainte, ca sa fie mai usoara realizarea orificiilor de plantare, cu un tarus ceva mai gros decat un creion.

Distantele de repicat se aleg in functie de ritmul de crestere al plantelor si difera de la specie la specie. Plantele cu ritm foarte rapid de crestere se pot repica de mai multe ori. Adancimea de repicat -pana la nivelul cotiledoanelor. Daca rasadul este alungit, iar ingroparea lui ar face ca radacina sa ajunga pana la podeaua ghiveciului, atunci se va realiza o bucla (foto):
repicatul rasadurilor

Daca rasadul este alungit, il vom planta pana la primele frunze (cotiledoanele), indoind tulpina rasadului sub forma unei bucle, sub pamant.

Dupa repicat, verificam daca rasadul este plantat destul de ferm. Ar trebui ca acesta sa opuna rezistenta la o usoara tragere. La srafsitul operatiunii de repicat, se realizeaza o udare abundenta, cu o stropitoare dotata neaparat cu o sita fina. Un jet mai puternic de apa ar disloca pamantul din jurul radacinilor rasadurilor.
repicatul rasadurilor

Se taseaza usor pamantul in jurul rasadului repicat, pentru ca radacinile acestuia sa fie bine fixate. La sfarsitul operatiunii, rasadul ar trebui sa opuna o usoara rezistenta daca incercam sa il smulgem din pamant.

Dupa repicat, rasadurile nu se pun imediat la soare! Acest lucru se va face dupa 24 de ore.

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
leandru
Leandrul

Vinca curgatoare 2024

Afin roz - Pink Lemonade
Afinul roz „Pink Lemonade”, la moda in gradinile occidentale

Flori de gradina 2024

Închide