search

top

Hortensia | Hydrangea

 

Hortensia

Hydrangea este un gen ce cuprinde aproximativ 80 de specii, cultivate ca arbusti ornamentali, oferind o inflorire bogata in a doua parte a verii. In fuctie de specie, hortensia poate creste in conditii de soare sau semi-umbra. Prefera solurile umede, bine drenate. Pentru asigurarea umiditatii constante a solului pe timpul verii, se poate efectua operatiunea de mulcire, mai ales in cazul exemplarelor plantate la soare. Din cauza infloririi tarzii, este de preferat ca hortensia sa fie plantata in grupuri de plante ce infloresc mai devreme, in primavara, pentru a se asigura aspectul placut gradinii in primavara-inceput de vara, cand hortensia nu ne incanta cu florile sale. Este cunoscut faptul ca florile hortensiei isi pot schimba culoarea in functie de pH-ul solului, astfel: pe un sol bazic florile se vor colora in nunate de rosu, iar pe un sol acid, culoarea va vira spre albastru. In cazul cultivarurilor moderne, acest lucru de obicei nu se mai intampla.

hortensia

Taierile hortensiei se fac in functie de specie. La Hydrangea macrophylla este recomandat sa nu se faca taieri semnificative. Toamna chiar este indicat ca florile ofilite sa fie lasate pe planta, pentru a nu expune planta la geruri timpurii in locurile in care s-au efectuat taieri. La Hydrangea paniculata se pot aplica taieri masive primavara devreme, dupa ce au trecut ultimele geruri. Aceste taieri au ca scop mentinerea hortensiei la dimensiunea dorita, dar vor intarzia inflorirea spre a doua jumatate a verii. Hydrangea paniculata infloreste in mod normal in prima jumatate a verii, inainte de Hydrangea macrophylla.

Intre cele doua specii de hortensie exista unele diferente: Hydrangea paniculata are tulpini mai puternic lignificate, rezista mai bine la ger, pentru ca isi formeaza mugurii floriferi in anul infloririi, are inflorescenta in forma de panicul (piramidala). Hydrangea macrophylla are tulpinile mai slab lignificate si inflorescenta globuloasa. Isi formeaza mugurii floriferi in toamna dinaintea anului de inflorire. Asfel, mugurii vor fi prezenti pe planta in iarna, iar gerurile foarte puternice (aprox -20 grade C) ar putea afecta partial sau total capacitatea de inflorire din anul urmator, prin afectarea mugurilor. Hydrangea paniculata infloreste mai devreme si este folosita mai ales in parcuri, datorita dimensiunilor superioare si rezistentei marite.

Inmultirea se face prin butasi verzi, ce vor fi recoltati in perioada de primavara-vara.

 

Hortensia

  Parerile cititorilor:

Magla Irina - ,,Din proprie experienta indelunga folosesc lastari erbacei recoltati vara pana aproape de toamna de cca 1o cm. Se suprima frunzele, mai putin cea din partea superioara ,care daca este prea mare, se fasoneaza mai mica, se pune in pamant si se acopera cu un PET. Inradacinare aproape 1oo%!"

One Response to “Hortensia | Hydrangea”

  1. luminita spune:

    Am o hortensie paniculata cumparata in octombrie si nu i-a dat inca lastari.Cumva am pierdut-o?

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Am semanat busuiocul (Ocimum basilicum)

Sosele cu panouri solare
Soselele solare ar putea alimenta cu energie toata America

floare de sporul casei - impatiens
Sporul casei – Impatiens 2024

Flori pentru zilele de 1 şi 8 martie (2024)

Închide