search

top

Cultura hidroponica in serele USAMV Bucuresti

Sera USAMV Bucuresti - Cultura hidroponica

Sera USAMV Bucuresti

Anul acesta au fost inaugurate noile sere ale Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti. Aceste sere au rolul de a familiariza studentii, masteranzii sau doctoranzii USAMV cu noile tehnologii din domeniu. Unul dintre cele mai interesante sisteme de cultura folosite in noile sere este reprezentat de cultura hidroponica. Astfel, in serele de la USAMV intalnim culturi de tomate, castraveti, ardei, salata sau busuioc; toate cultivate fara sol.

Ce este cultura hidroponica?

Cultura hidroponica de salata

Salata cultivata in sistem hidroponic

Cultura hidroponica reprezinta unul dintre noile curente din horticultura. Practic, cultura hidroponica (denumita si cultura fara sol) presupune cresterea plantelor cu radacinile in apa. De fapt nu este vorba de apa simpla, ci de o solutie nutritiva. Aceasta solutie este realizata prin diluarea in apa a unor fertilizatori, in functie de nevoile plantei.

Parametrii solutiei nutritive utilizate in cultura hidroponica

Fertilizanti ulilizati in cultura hidroponica

Vase cu fertilizanti si computer de realizare a amestecurilor nutritive pentru cultura hidroponica.

In cultura hidroponica, diultiie se realizeaza cu foarte mare precizie. Daca apar greseli la realizarea dilutiei, se poate compromite intreaga cultura. Cei mai importanti parametri care ne arata ca solutia este utilizabila sunt pH-ul si EC-ul. Dupa cum multa lume stie, pH-ul ne arata cat de acida sau alcalina este solutia folosita in cultura hidroponica. EC-ul reprezinta electroconductivitatea si se refera la capacitatea solutiei de a conduce curentul electric. Cu cat solutia este mai concentrata in nutrienti, cu atat EC-ul este mai mare. In concluzie, un EC prea ridicat ne poate afecta cultura, prin inversarea gradientului osmotic de la nivelul radacinilor. In caz ca solutia de cultura are un EC prea ridicat, apa va iesi din radacinile plantei, in loc sa intre; ceea ce va duce in final la ofilire.
Cultura hidroponica de salata

Radacini de salata cultivata in sistem hidroponic (NFT)

pH-ul trebuie mentinut la valori normale, in general usor acide, pentru a se putea sustine asimilarea de planta a nutrientilor. La pH-uri extreme, elementele minerale din solutia nutritiva pot precipita, devenind inaccesibile pentru plante. In serele USAMV Bucuresti se realizeaza mai multe tipuri de culturi hidroponice. Una dintre tehnici se numeste NFT. Aceasta presupune plasarea radacinilor plantei intr-o pelicula de solutie nutritiva, care este pompata continuu, avand o curgere constanta. O alta tehnica este cresterea pe substraturi inerte (vata minerala, turba, perlit). Toate aceste substraturi sunt utilizate in cultura hidroponica de la USAMV Bucuresti. Daca aveti intrebari sau doriti sa vedeti mai multe fotografii legate de cultura hidroponica, accesati topicul dedicat de pe forumul Fabrica de Plante, aici.
Cultura hidroponica de tomate

Tomate cultivate in sistem hidroponic la USAMV Bucuresti.

Alexandru Mihaescu

8 Responses to “Cultura hidroponica in serele USAMV Bucuresti”

 1. Dan D. spune:

  Legumele cultivate in acest sistem sunt sigure pentru consum? Va multumesc!

  • fabricadeplante spune:

   Dupa recoltarea primei culturi de salata din acest solar, s-au realizat analize de laborator. Reziduurile de nutrienti au fost la un nivel mult mai scazut decat in cazul salatei din comert. Asta datorita faptului ca sunt respectate cu strictete dozele de fertilizare, astfel incat planta nu depoziteaza substante nocive. In al doilea rand, aceste plante se dezvolta intr-un mediu controlat, iar incidenta bolilor si daunatorilor este mult mai mica decat la culturile traditionale. Asta inseamna ca dozele de pesticide sunt mult mai reduse.

   In final, trebuie sa stiti ca siguranta alimentara a produselor vegetale tine foarte mult de cultivator; de cat de corect este acesta fata de el si fata de client. Este ceva ce tine de constiinta fiecarui fermier. Ca sa fie totul mai sigur, ar trebui sa se instituie controale pe toate loturile de legume, fructe si alte produse vegetale pentru consum.

   Cat despre culturile hidroponice, trebuie mentionat faptul ca in ultima vreme s-au facut progrese. Astazi gasim pe piata chiar si fertilizanti organici pentru plantele crescute hidroponic: http://indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/nutrienti-hydro-aero

 2. pop tiberiu spune:

  Este intr-adevăr o mare realizare!

 3. stancu spune:

  totul e bun si frumos dar nimeni nu da compozitia nutrientilor. e strict secret sau se fac doar cercetari? pietele sant pline de legume crescute hidroponic. japonia foloseste acest sistem de ani iar china se dezvolta pe aceasta cale deci daca se doreste ca romania sa dezvolte acest sistem trebuie sa gaseasca usor toate explicatiile si solutiile necesare.

 4. Maria D. spune:

  Acesta este viitorul legumiculturii. Legumele obtinute sunt mult mai sigure comparativ cu cele obtinute din culturile pe sol.

 5. ion spune:

  In Romania se cunoaşte sistemul hidroponic de 40 de ani dar nu a fost folosit. Incasii l au folosit acum mii de ani direct pe lac.

 6. VASILESCU PETRE spune:

  Ma numesc Vasilescu Petre si sunt autorul brevetului de inventie RO126016 cu titlulPROCEDEU SI INSTALATIE DE ENERGIZAREA APEI,care poate fi usor de aplicatin culturile hidroponice .Dupa cele mai noi descoperiri folosirea apei energizate la irigarea plantelor are ca rezultat cresterea productiei pe unitatea de suprafata, plantele devin mai viguroase si mai rezistente la boli. Daca cineva este interesat in aplicarea brevetului pot fi contactat pentru detalii la telefon ; 0741228881.

 7. RADULESCU LUCIAN spune:

  Suntem interesati de realizarea unui proiect de AQUAPONIE.Avem echipa de specialisti pentru piscicultura in sistem recirculant si cautam parteneri de specialitate pentru productia vegetala.
  Detinem teren langa Ploiesti iar apa poate fi furnizata din panza freatica de adancime.

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Flori de gradina 2024

fructele de goji
Despre plantele de Goji

Jardiniere cu muscate curgatoare (tiroleze) 2024

Combatere limacsi, melci fara cochilie
Limacsi (sau melci fara cochilie) – combatere

Închide