search

top

Copilitul roșiilor (tomatelor)

Copilitul rosiilorCopilitul roșiilor reprezintă o operațiune foarte importantă în tehnologia de cultivare a tomatelor cu creștere nedeterminată. Tomatele (roșiile) cu creștere determinată nu se copilesc. Acestea au o creștere sub formă te tufă joasă și sunt utilizate de obicei pentru cultivarea industrială, în câmp. În schimb, tomatele pe care le cultivă majoritatea amatorilor în solar sau în aer liber au o creștere nedeterminată. Asta înseamnă că plantele pot crește continuu. Dacă nu ar veni iarna, aceste roșii ar dezvolta tulpini foarte lungi și ar fructifica încontinuu. În mod normal, însă, tomatele pe care le cultivăm în grădinile personale, pentru consum propriu, nu depășesc lungimea de 1,5 - 2 metri. Bineînteles, este nevoie ca aceste plante să fie susținute cumva în poziție verticală; probabil că ați auzit deja de vestiții araci, pe care mulți îi cunoaștem foarte bine din grădina bunicii.

Ce este copilitul roșiilor (tomatelor)?

Copilitul reprezintă operațiunea de îndepărtare a copililor de pe tulpinile roșiilor (tomatelor).

Ce sunt copilii?

Copilii sunt creșteri vegetative (mici tulpini), care se dezvoltă la axila (subțioara) frunzelor. Copilii au un efect negativ asupra dezvoltării armonioase a plantei și asupra fructificării. Dacă nu îi îndepărtăm (prin operațiunea de copilit), aceștia se dezvoltă rapid și ajung să concureze tulpina principală a plantei, pe care o lipsesc de o bună parte din seva brută (cea care circulă dinspre rădăcină spre vârful plantei). În plus, copilii aglomerează planta, scăzând posibilitățile de aerisire și sporind astfel posibilitatea apariției bolilor. De asemenea, copilii afectează fructificarea, prin întărzierea maturării roșiilor și scăderea dimensiunilor acestora.

Când și cum executăm copilitul roșiilor?

Copilitul rosiilor

Copilii pot ajunge la același diametru ca tulpina principală.

Este foarte simplu. O dată pe săptămână analizăm cu grija roșiile în punctele în care pețiolul (codița) frunzelor se inserează pe tulpină. Daca observăm ca s-au dezvoltat copili (vezi foto), îi îndepărtăm. Aceștia se rup ușor cu mână liberă. Uneori nu avem timp să copilim prea des roșiile, așa ca ne putem trezi cu niște copili atât de mari, încât nu ne mai dăm seama care este copilul și care este tulpina principală a plantei. În acest caz, ne uităm dupa flori. Pe tulpina principală vom găsi inflorescențe, iar pe copil nu vom găsi. Se poate întâmpla sa apară și pe copil inflorescențe, dar acestea sunt mai subdezvoltate decât cele de pe tulpina principală.
Copilitul rosiilor

Așa arată mâna după lucrul la roșii.

ATENTIE! Seva de la roșii (tomate) pătează destul de rău. La început este verde, dar în cele din urmă se oxidează și lasă pe mâini și pe haine pete închise la culoare. De aceea, atunci când copilim, este bine să purtăm o pereche de mănuși subțiri. Dacă nu facem asta și avem mult de copilit, va trebui să ne spălăm de mai multe ori pe mâni, până când scăpăm de ,,negreală”.

Copilii pot fi utili

Dacă am fost neglijenți și nu am copilit roșiile pentru mai mult timp, copilii se dezvoltă destul de mult, ajungând cam la aceeași grosime ca tulpina principală. În acest caz, după ce îi rupem, îi putem pune la înrădăcinat. Iată cum se înrădăcinează o plantă (operațiunea se mai numește și butășire): http://www.fabricadeplante.ro/inmultire-passiflora-floarea-pasiunii-prin-butasi După înrădăcinare, putem planta copilii în grădină și putem culege roșii de la aceștia, dacă au timp să mai fructifice până la sosirea toamnei.

Diferența dintre copilit și cârnit

Nu faceți confuzii între copilit și cârnit. Cârnitul roșiilor reprezintă ceva total diferit față de copilit. Cârnitul se face înainte (cu aprox. 2 săptămâni) de desființarea culturii (de obicei toamna), pentru a grăbi marirea și maturarea (coacerea) ultimelor roșii de pe plantă. Ingrasamant orgnic pentru tomate
Alexandru Mihăescu

One Response to “Copilitul roșiilor (tomatelor)”

  1. sov spune:

    Va deranjez si eu cu cateva intrebari:
    1)Am roşii nedeterminate plantate in câmp, si vreau să le conduc pe un singur fir. Am observat ca apar brate suplimentare de la frunzele de la bază, si nu de la copili, pe care i-am eliminat. Pt că vad ca frunzele de la bază se ingroasa, se lungesc si aproape ajung ca lungime tulpina. Acestea deci trebuiesc suprimate? Că din ce am mai citit pe net, braţele suplimentare apar de la copili, însă văd că la mine apar din frunzele de la bază.
    2)De ce frunzele ,mai ales cele mai de la bază, sînt îndreptate spre pământ?

Lasa un comentariu

top
Citește mai multe:
Vintest 2013
Vintest 2013, rafinament „Fabricat in Romania”

Inmultire Passiflora prin butasi
Inmultire Passiflora (Floarea pasiunii) prin butasi

Brazi de craciun cu radacini, in ghiveci - plantare, refolosire
Cum poti sa rezolvi problema bradului de Craciun pentru mai multi ani

metode de inmultire a plantelor
Metode de inmultire a plantelor. Cum se inmultesc plantele?

Închide